20.12.2021
19:23
Vjerovatno ste čuli da su probiotici prirodna sredstva puna dobrih bakterija koja blagotvorno djeluju na našu crijevnu floru i po mišljenju naučnika podstiču razvoj dobrih bakterija u crijevima.
Međutim može doći do disbalansa dobrih bakterija u određenim zdravstvenim stanjima kao što je gojaznost, metabolički sindrom, dijabetes tip dva, zatim kod nezdravih prehrambenih navika, faktori životne sredine takođe mogu da utiču kao i upotreba antibiotika.
Zato je najbolja hrana za nas ona koja je puna dobrih bakterija, a to je mahom prirodno fermentisana hrana.
Jogurt je jedan od najpoznatijih probiotika, koji sadrži dobru bakteriju po imenu "lactobacillus orbifidobacteria".
Pored toga, jogurt je odlično rješenje za probleme sa grčevima, gasovima i drugim stomačnim problemima.
Jača imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres.
Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala mangana, selena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina.
Redovno konzumiranje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može da umanji rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcije mokraćnih puteva.
Prirodni probiotici se mogu naći u sirevima poput mocarele, čedara i gaude.
Svejedno je da li je to mladi sir od kozjeg, ovčijeg ili kravljeg mlijeka, ali su kozji i ovčiji proizvodi uvijek poželjniji zbog manje kazeina i laktoze u mlijeku od krave, prenosi "Telegraf.rs".