Свјеже и укусно

Зашто је у рано прољеће важно да једемо младо поврће

  • 08.04.2025. 18:24

Прољеће је симбол новог почетка, подстиче активности у природи, а нуди и обиље свјежих производа након зимске ушушканости. Воће и поврће је свјежије и доступније. Укључивање свјежег прољећног поврћа у свакодневне оброке неће само повећати унос хранљивих материја, већ ће сигурно обогатити укус салатама, сендвичима, пред‌јелима...

Младо поврће што чешће треба да се нађе на трпези, а међу њима су препоручљиви незаобилазна шаргарепа, затим шпаргла, грашак...

Ротквице

Ротквице су омиљене због своје хрскаве текстуре и освјежавајућег укуса, што их чини одличним прољећним поврћем за салате и сендвиче, преноси РТС.

Ротквице су нискокалоричне и богате антиоксидансима. Такође садрже добру количину влакана, што чини да се осјећате сито послије оброка, уз подстрек пробавном систему.

Ротквице можете јести сирове или укиселити.

Спанаћ

Спанаћ као лиснато зелено поврће, препуно је витамина и минерала, што пружа бројне здравствене предности. Веома је богат витамином К, витамином А, витамином Ц, гвожђем и фолном киселином.

Садржи моћне антиоксиданте, помаже у јачању здравља срца и подстиче здрав имуни систем.

Спанаћ се може јести сиров у салатама или куван у јелима, као што су тестенине, капаме, проја, пита…

Шаргарепа

Шаргарепа, једно је од најпопуларнијих прољећних поврћа, је веома хранљива, а посебно корисна због садржаја влакана; плус, богата је витамином А, који је од користи за имунитет, здравље очију, репродуктивно здравље коже и снагу костију.

Иако је наранџаста боја њихова препознатљива, шаргарепу можемо наћи у разним бојама.

Шаргарепа може да се пече, кува, пече или једе сирова као здрава ужина.

Такође се од ње могу правити укусни сокови, туршија, док је неки воле као кандирану посластицу.

Артичоке

Артичоке имају јединствен орашасти и благо слаткаст укус и могу се спремати на пари, кувати или пржити, а имају и низ здравствених предности.

Богате су антиоксидансима, јачају здравље срца и добар су извор влакана, фолата и витамина Ц и К.

Када бирате артичоке, одлучите се за најтеже и најчвршће, здраве зелене боје и затворених латица. Покушајте да их додате у салате, супе, јела од тјестенина, омлете и сосове.

Шпаргла

Шпаргле су популарно прољећно поврће које практично не садржи масти, а има веома мало калорија. Шпаргла је богата влакнима, витамином К и витамином А.

Осим тога, шпаргла има антиинфламаторна и антиоксидативна својства и служи као природни диуретик који подстиче детоксикацију. Када купујете шпаргле, провјерите њихову свјежину тако што ћете се увјерити да ће пући када их савијете.

Можете их пећи или кувати на пари, а могу се јести и сирово или као киселе у салати уз додатак бијелог лука.

Млади грашак

Свјеж зелени грашак је право прољећно поврће. Слатког и деликатног укуса, могу се додати на дугачку листу рецепата за бројна јела.

Грашак је одличан извор биљних протеина. Једна шоља садржи скоро девет грама протеина. Грашак је такође богат влакнима и витаминима А, Ц и К.

Грашак се може јести сиров или куван, а одличан је у салатама, супама или као прилог и у варивима па и намазима.

Цвекла

Цвекла је одлична у комбинацији са другим прољећним поврћем. Она је богата антиоксидансима, витаминима А и Ц који могу побољшати атлетске перформансе и когнитивне функције.

Цвекла се одавно користи за побољшање срчане слабости, против токсичности јетре, раздражљивости и анксиозности. Такође је одличан додатак смутијима, сендвичима, и јелима од тјестенина.

Постоји много начина да додате прољећно поврће у свакодневну исхрану, од најједноставнијих салата и супа, преко варива од куваног поврћа (самостално или у комбинацији) па до тога да га додајете у укусна јела, јер се одлично слаже уз сваку врсту меса.

У случају да желите да прескочите месо, прољећно поврће је одличан избор и као гриловано, и у виду разних чорбица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Одметница (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.

  • 21:30 Серија: Подморница Вирџил (12+)

    ' ‘Серија: Подморница Вирџил (12+)

  • 22:30 Филм: Хасанагиница (12+)

    '' Филм: Хасанагиница (12+)