Нуди прегршт користи

Зашто рузмарин спада у најљековитије биљке?

  • Извор: Телеграф
  • 03.01.2024. 17:50

Шољица чаја од рузмарина нуди нам прегршт здравствених користи, интензиван мирис и пријатан укус, са широким спектром дејства – од боље пробаве до побољшаног расположења

Рузмарин има дугу историју употребе у кулинарству али или и традиционалној, ајурведској медицини и ароматерапији. Рузмарин (Росмаринус officinalis) спада у породицу биљака Ламиацеае, заједно са ментом, ориганом, матичњаком и босиљком.

1. Рузмарин има антиоксидативна, антимикробна и антиинфламаторна својства

Антиоксиданси су једињења која помажу у заштити тијела од оксидативног оштећења и упале, што може довести до хроничних болести као што су рак, кардиоваскуларна обољења и дијабетес типа 2. Могу се наћи у разним биљним намирницама (воће, поврће, зачинско биље).

Антиоксидативна и антиинфламаторна активност рузмарина се у великој мери приписује његовим полифенолним једињењима као што су рузмаринска и карнозна киселина. Због своје антиоксидативне способности рузмарин се често користи као природни конзерванс за продужење рока трајања кварљивих намирница. Антимикробна својства могу помоћи у борби против инфекција. Гранчице рузмарина се користе у традиционалној медицини због својих антибактеријских ефеката за брже зарастање рана.

Научници су се у студијама бавили истраживањем ефеката рузмаринске и карнозинске киселине на рак. Откривено је су да ове двије киселине имале потенцијална антитуморска својства, па чак и да су утицале на успоравање раста ћелија карцинома крви (леукемија), дојке и простате.

2. Могућност помоћи у смањењу шећера у крви

Када се не спроводи адекватна терапија, висок шећер у крви може оштетити очи, срце, бубреге и нервни систем. Стога је кључно да особе са дијабетесом правилно управљају нивоом шећера у крви. Студије су показале да једињења у чају од рузмарина могу снизити ниво глукозе. То сугерише да би рузмарин могао имати потенцијалну примену као помоћ терапији за дијабетес.

Иако је потребно још студија, досадашња лабораторијска истраживања указују на то да киселине из рузмарина имају ефекат сличан инсулину на шећер у крви, уз повећану апсорпцију глукозе у мишићним ћелијама.

3. Рузмарин побољшава расположење и памћење

Постоје докази из клиничких истраживања да конзумација и удисање једињења из чаја од рузмарина може помоћи у побољшању расположења и памћења. Једна студија је открила да орална употреба 500 mg рузмарина два пута дневно у току једног мјесеца значајно смањује ниво анксиозности, побољшава памћење и квалитет сна међу студентима, у поређењу са плацебом. Друга двомјесечна студија на 66 радника у индустрији доноси закључке да су они који су пили 2 кашичице (4 грама) рузмарина у 2/3 шоље (150 ml) воде дневно пријавили да осјећају мањи „бурноут“ у поређењу са контролном групом.

Примјена у ароматерапији такође је потврђена једном студијом која је показала да удисање ароме рузмарина 4-10 минута прије менталног испитивања побољшава концентрацију, психофизичке перформансе и расположење.

Удисање уља рузмарина стимулише мождану активност и побољшава расположење. У студијама су се ниво активности учесника, крвни притисак, број откуцаја срца и брзина дисања повећали након мирисања и инхалације уљем рузмарина. Екстракт рузмарина може побољшати расположење стимулацијом равнотеже цревних бактерија и смањењем упале у хипокампусу, делу мозга повезаном са емоцијама, учењем и сјећањима.

Показало се да конзумирање и удисање једињења из рузмарина смањује анксиозност, подиже расположење и побољшава концентрацију и памћење.

4. Когнитивно здравље и боље перформансе мозга

Поједина лабораторијска истраживања открила су да једињења у чају од рузмарина могу допринијети заштити здравља мозга спречавањем смрти можданих ћелија и неуродегенеративних. Такође, истраживања на животињама сугеришу да је рузмарин користан у опоравку од стања оштећења мозга (мождани удар). Друге студије сугеришу да рузмарин потенцијално може да спријечи негативне ефекте старења мозга, укључујући и заштитни ефекат против неуродегенеративних болести попут Алцхајмерове. 

5. Заштита вида и здравља очију

Иако је потребно више сличних истраживања, неки докази сугеришу да одређена једињења у чају могу бити од користи за наше очи. Према њима, додавање екстракта рузмарина оралним третманима могло би да успори напредовање очних болести повезаних са старењем.

Једна студија је испитала додавање екстракта рузмарина уобичајеним терапијама (цинк оксид и друге комбинације антиоксиданата), откривши да је то помогло у успоравању макуларне дегенерације. Друге експерименталне студије показују да рузмаринска киселина одлаже настанак катаракте.

Међутим, треба напоменути да су у већини студија о потенцијалним користима за очи коришћени концентрисани екстракте

6. Остале здравствене користи

Друге потенцијалне предности једињења у чају од рузмарина укључују:

- користи за здравље срца (мањи ризик од срчане инсуфицијенције након срчаног удара)

- боље варење (утицај на здраву равнотежу цревних бактерија и смањење упале)

- спречавање повећања тјелесне тежине

- подстицање раста косе (студије сугеришу да уље или екстракт рузмарина могу да смање губитак косе, али да се морају применити на кожи главе).

У чај од рузмарина можете додати још неке здраве додатке, попут бибера или чили папричица (уколико волите интензивнији укус), али и цимет, каранфилић и мускатни орашчић. Тако ћете побољшати укус, али и појачати потенцијалне користи за здравље. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: