Plavi patlidžan je namirnica koju u posljednje vrijeme domaćice sa naših prostora redovno koriste kao glavnu zvijezdu jela, a ovaj mesnati plod karakteriše gorkasti ukus i mnoštvo sastojaka koji doprinose zdravlju.
Patlidžan je bogat vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su tijelu potrebni za pravilno funkcionisanje.
Ovo povrće ima pregršt zdravstvenih prednosti, a za vas smo izdvojili osam, zbog kojih ćete, sigurno smo, početi redovno da ga jedete.
1. Pospješuje varenje
Vlakna u plavom patlidžanu podstiču pražnjenje crijeva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od toksina.
Patlidžan je takođe je bogat prebioticima, vrstom vlakana koja pomaže u hranjenju dobrih crijevnih bakterija.
2. Čuva kosti
Patlidžan je bogat kalijumom, kalcijumom i vitaminom K, što ga čini odličnim dodatkom ishrani za zdravlje kostiju. Kalijum i kalcijum rade zajedno kako bi poboljšali opšte zdravlje i snagu kostiju. On takođe obiluje fenolnim jedinjenjima koja povoljno djeluju na zdravlje kostiju, povećavaju njihovu mineralnu gustinu i smanjuju znake osteoporoze.
Pored toga, patlidžan sadrži veliku količinu silicijum-dioksida, koji pomaže u jačanju i održavanju strukture kostiju. Istraživanja su pokazala da oni koji jedu hranu bogatu silicijum-dioksidom - kao što su voće, povrće, žitarice od celih žitarica, orasi i sjemenke, imaju manje šanse da obole od osteoporoze.
3. Bogat antioksidantima
Nasunin, moćni antioksidant iz kore patlidžana, veoma je efikasan u sprečavanju oksidativne degeneracije lipida. Upravo zbog toga patlidžan je veoma uspješan u borbi protiv holesterola, što je potvrđeno rezultatima više naučnih studija i istraživanja.
Ipak, naučnici se još ne usuđuju da sam ekstrakt pomenute supstance koriste u iste svrhe, jer se u nekoliko istraživanja pokazao kao neadekvatan. Najavljena su nova ispitivanja koja bi trebalo da riješe tu nedoumicu.
4. Pomaže pri mršavljenju
Postoji nekoliko načina na koje vam patlidžan može pomoći da izgubite kilograme. Prvo, ima mnogo vlakana, a pokazalo se da vlakna pomažu zdravom varenju i gubitku težine. Pored toga, malo kalorija znači da patlidžan može pomoći u kontroli apetita dok zadovoljava vašu želju za hranom. Postoje dokazi da konzumiranje hrane bogate vlaknima može pomoći da se brzo zasitite i da vas ta sitost drže dugo poslije jela.
5. Čuva srce
Ovo povrće je bogato bioflavonoidima, koji odlično snižavaju krvni pritisak. Ovo će zauzvrat smanjiti opterećenje srca, poboljšati cirkulaciju i generalno cijeli kardiovaskularni sistem.
Antocijanini u patlidžanu takođe pomažu u smanjenju upale, što može povećati rizik od srčanih oboljenja.
6. Reguliše nivo šećera
Stručnjaci su otkrili da aktivni sastojak patlidžana, nasunin, pomaže u sprečavanju opasnih skokova šećera u krvi. Nasunin je posebno efikasan u inhibiciji enzima koji luče pljuvačne žlijezde prilikom žvakanja. Ovaj enzim usporava razgradnju skroba u hrani, a to pomaže u usporavanju varenja i smanjenju nivoa glukoze u krvi.
Visok nivo vlakana u patlidžanu takođe pomaže u regulisanju nivoa glukoze - pošto vlakna usporavaju varenje i apsorpciju šećera u tijelu, održavaće nivo šećera stabilnim.
7. Poboljšava funkciju mozga
On obiluje fitonutrijentima, prirodnim biljnim jedinjenjima za koja se zna da podstiču mentalno zdravlje i kognitivne funkcije.
Oni takođe štite od slobodnih radikala i poboljšavaju dotok krvi u mozak, koji isporučuje kiseonik i druge hranljive materije koje su mozgu potrebne.
Takođe, patlidžan sadrži skopoletin, jedinjenje koje reguliše hormon sreće, odnosno seratonin.
8. Za zdravu kosu i kožu
Patlidžan sadrži i vitamin C koji sprečava slobodne radikale da oštete ćelije kože. Anti-inflamatorni efekti patlidžana takođe smanjuju mogućnost da se pojave ekcem i dermatitis.
Minerali u patlidžanima, uključujući gvožđe, cink, folat i kalijum, povećavaju cirkulaciju krvi u koži glave, poboljšavaju zdravlje kože glave, jačaju kosu i podstiču rast novih folikula, piše "healthiersteps", prenosi "Telegraf.rs".