Проширење ЕУ

Будимир: Процес проширења се води по идеолошкој матрици

  • Извор: СРНА
  • 03.09.2024. 11:31

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир сматра да се процес проширења ЕУ води на идеолошкој матрици и да нема никакве везе са стварним стањем у земљи која треба да приступи Унији.

Будимир је рекао да се више не може тражити никаква логика у процесу проширења и да на тај закључак упућује чињеница да се Украјина и Молдавија налазе на листи за проширење испред БиХ.

Он је указао да су Молдавија, те Украјина, која је тренутно у највећем рату који се води послије Другог свјетског рата на територији Источне Европе, бољи кандидати од БиХ која је, уз све политичке проблеме, стабилна и без безбједносних изазова.

Фон дер Лајен: БиХ би могла да буде сљедећа на реду за почетак преговора

Фон дер Лајен: БиХ би могла да буде сљедећа на реду за почетак преговора

"То говори да се сав процес проширења води на идеолошкој матрици и да нема никакве везе са стварним стањем у земљи која треба да приступи Унији", рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Он сматра и да се одговор на питање ко је кочничар пута БиХ ка ЕУ може наћи на основу стања у администрацији ентитета и заједничких институција у БиХ.

"Погледајте како функционишу заједнички органи, а како функционише Република Српска под снажним политичким, финансијским и економским притиском. Ми смо стабилни и испуњавамо договоре које смо прихватили, док на другој страни договор траје онолико колико траје и став око тог договора. Ако се став промијени до послијеподне, неће ни договор вриједити", рекао је Будимир.

Позната имена свих настрадалих у стравичној несрећи код Какња

Позната имена свих настрадалих у стравичној несрећи код Какња

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен указала је данас на значај интеграције западног Балкана у ЕУ и најавила да ће у новом саставу Комисије именовати комесара за проширење.

Фон дер Лајенова је навела да је ЕУ започела приступне преговоре са Албанијом, Сјеверном Македонијом, Украјином и Молдавијом, те да би БиХ могла да буде сљедећа на реду.

Пратите нас и путем Вибера