Посланик СНСД-а у Представничком дому

Којић: Питање имовине ријешено 1995. године - имовина припада ентитетима

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2024. 16:13

Република Српска нема проблем са имовином због тога што је то питање ријешено 1995. године потписивањем Дејтонског мировног споразума у којем је јасно речено да имовина припада ентитетима који имају суверену власт, територију и становништво, рекао је данас посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Он је говорећи о јучерашњем прегласавању српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић приликом гласања о Приједлогу закона о имовини истакао да бошњачки политичари желе да крше Устав и прописе, те да деградирају улогу Предсједништва БиХ како би заставицу бацили српским представницима који би били оптужени за блокаду или за нешто што неће и не може бити усвојено.

Вулић: Приједлог закона о имовини неће бити уврштен на дневни ред

Вулић: Приједлог закона о имовини неће бити уврштен на дневни ред

"И што се не може наћи пред Парламентарном скупштином. Сигуран сам да ће бити српско јединство да се такав један неуставан законски приједлог не усвоји уколико га предложи било који клуб посланика из бошњачког народа", рекао је Којић новинарима у Сарајеву.

Он је подсјетио да је Уставом Републике Српске прописано да она уређује својинска права, као и Уставом Федерације БиХ да то чини тај ентитет на својој територији.

"Дакле, није прописан Уставом БиХ", нагласио је Којић.

Амиџић: Приједлог допуна Закона о ПДВ-у усклађен са УИО

Амиџић: Приједлог допуна Закона о ПДВ-у усклађен са УИО

Он је навео и да се овим приједлогом покушавају пренијети надлежности кантона и ентитета, због тога што се њиме предвиђа оснивање нових институција.

Којић је истакао да је усвајање овог законског приједлога обично политикантство, те да се бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић покушава позиционирати унутар своје странке којој предстоје унутарстраначки избори.

Према његовим ријечима, жалосно је и да они који би требали да буду највиши ауторитет и највећи легалисти, а то је Уставни суд, упорно крши сам Устав БиХ и уставе ентитета с циљем стварања новог уставног уређења БиХ, на шта нема право јер је Уставни суд тумач, а не уставотворац.

Пратите нас и путем Вибера