Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Политичке играрије Клуба Бошњака које вријеђају здрав разум

  • 11.10.2024. 10:58

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да су политичке играрије у вези вишемјесечне блокаде рада Дома народа Парламентарне скупштине БиХ од Клуба Бошњака досегле врхунац манипулације која вријеђа здрав разум и у којој су сви тобоже за ЕУ, али у пракси неће да испуњавају услове.

Кошарац је подсјетио да више од осам мјесеци Клуб Бошњака блокира рад Дома народа и да не желе да се изјашњавају о предложеном закону о Уставном суду БиХ, јер су против одласка страних судија, иако је то један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

- /Мајкл/ Марфи и /Кристијан/ Шмит су им дали вјетар у леђа, па мисле да могу како хоће и да се према условима из ЕУ агенде могу односити као према шведском столу са којег ће узети шта им одговара. Због тога што закон о Уставном суду БиХ не желе на менију, дају себи за право да паралишу Дом народа - констатовао је Кошарац.

Указује да Марфи све то ћутке посматра, а онда се напрасно пробуди из осмомјесечног сна и тобоже оштро осуди блокаде.

- А онда се и Елмедин Конаковић сјети да блокада није у реду иако у Колегијуму Дома народа сједи члан његове странке Кемал Адемовић, који здушно учествује у опструкцији рада овог дома. Парадоксално и апсурдно понашање које, заиста, вријеђа интелигенцију - истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да их све то не спречава да неосновано и лажно оптужују Републику Српску за застој на ЕУ путу.

- Истина је на страни Републике Српске, која је урадила свој дио посла стриктно поштујући Устав и Дејтонски споразум. Сваки искорак на ЕУ путу остварен је захваљујући проактивној улози институција Српске и њених представника на заједничком нивоу - навео је Кошарац на Инстаграму.

То су неоспорне чињенице, истиче Кошарац, ма колико се бошњачки политички фактор уз подршку Марфија и Шмита трудио да то оспори свакодневним неоснованим нападима на Републику Српску и њено руководство.

- Истина је да БиХ не може ни милиметар напријед све док у њеним институцијама сједе странци и њихови послушници. Они који тобоже заговарају ЕУ пут, истовремено лобирају за останак страних судија у Уставном суду БиХ и ОХР-а, иако је сама ЕУ рекла да под протекторатом ова земља не може бити дио европске породице - истакао је Кошарац.


Пратите нас и путем Вибера