УКЦ Српске

Ђајић: Са Петричевићем наставак едукације и унапређење здравственог система

  • Извор: СРНА
  • 12.06.2024. 12:58

Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске договорио је сарадњу са професором Опште болнице у Бечу (АКХ) Љубомиром Петричевићем о успостављању на УКЦ-у превасходно дијагностичких и терапијских критеријума који се примјењују у свјетским болницама, изјавио је данас генерални директор УКЦ Српске Владо Ђајић.

Ђајић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће професор Петричевић долазити у УКЦ да едукује кадар, а истовремено је договорено да омогући и одлазак љекарима УКЦ-а у Беч на едукацију на клиници АКХ.

Петричевић је рекао да је сарадња са УКЦ Републике Српске успостављена захваљујући његовој дугогодишњој сарадњи са начелником Клинике за гинекологију и акушерство Весни Ећим Злојутро, која је одувијек на врло високом нивоу.

"Прије неколико година успоставили смо сарадњу што се тиче едукације кадра како би се имплементирале неке нове ствари или модификовале већ постојеће. Већ дужи временски период обилазим здравствене установе на овим просторима и научне скупове, а имам одличну сарадњу са колегама из УКЦ Републике Српске", рекао је Петричевић.

10 ствари које можда нисте знали о Еуру 2024

10 ствари које можда нисте знали о Еуру 2024

Он је рекао да на Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ-а раде прецизно, тачно, са јасним смјерницама шта се мора радити и колико се чека како би се дјеловало правовремено и достигли су прави свјетски ниво.

"Поносан сам што је професорка Весна Ећим Злојутро увела ове смјернице на Клинику, јер само тако можете да смањите вријеме које је потребно за рјешавање акутне ситуације", истакао је Петричевић.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ-а Весна Ећим Злојутро је рекла да сарадња са професором Петричевићем траје дуги низ година, те да је она била прије осам година у Бечу, након чега су на Клиници успјели драстично да промијене услове рада.

Она је навела да су у доба Ковида 19 од професора Петричевића добили апарат са ЛЕД свјетлошћу за бебе које имају повећан билирубин, слушни апарат, што значи да је професор Петричевић помогао и у материјалном смислу.

"Када сам дошла у Клинику за гинекологију и акушерство УКЦ, имали смо само један ултразвук, а сада их имамо 12. Много тога смо увели. Притисак је попустио", рекла она.

Банке да обавијесте кориснике: Смањење референтне каматне стопе може утицати на кредите

Банке да обавијесте кориснике: Смањење референтне каматне стопе може утицати на кредите

Професор Љубомир Петричевић из АКХ је потпредсједник и члан Извршног одбора Међународног друштва за инфективне болести у акушерству и гинекологији (ИСИДОГ), потпредсједник Европског друштва за инфективне болести у акушерству и гинекологији, Аустријска комисија (ЕСИДОГ Аустрија).

Од 2012. године он је и консултант за акушерство и гинекологију на Медицинском универзитету у Бечу, а од 2014. шеф микробиолошке лабораторије за инфекције у акушерству и гинекологији, Медицински универзитет у Бечу, те шеф инфектолошког тима Одјељења за акушерство и гинекологију, Медицински универзитет у Бечу. Од 2015. године он је помоћник медицинског директора на Катедри за акушерство и гинекологију, Медицински универзитет у Бечу, Аустрија.

Петричевић више од 10 година организује посјету Универзитетској клиници за женске болести за колеге који желе да је посјете и тамо проведу неко вријеме. Више од 50 гинеколога из Србије било је у Клиници у оквиру мониторинга које је организовао Петричевић, који је гостујући професор Универзитета у Београду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Европске микродржаве: Малта, документарни програм (Р)

    ''Европске микродржаве: Малта, документарни програм

  • 11:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:50 Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

    '''Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос