СПЦ

Данас је Света Петка, ове ствари никако не радите

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2024. 08:00

Српска православна црква данас прослављају Преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова.

Света Петка је родом из Рима, потицала је из хришћанске породице и живјела је у другом вијеку послије Христа. Након смрти родитеља, имање је раздијелила сиромашнима и замонашила се.

Замонашивши се, проповиједала је забрањену Христову вјеру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцијеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповиједања хришћанске вјере затварана је, силно мучена и на крају је посјечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године. Њене мошти касније су пренесене у Цариград.

Шта значи ако сањате Свету Петку

Шта значи ако сањате Свету Петку

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Тај дан се веома поштује у српском народу, иако није "заповједни празник" /црвено слово/. Понегдје се прослављају и завјетне и манастирске славе.

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали љетни "циклус женских празника", коме припадају и Огњена и Блага Марија. Тада се избјегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мијешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

Шта све не смије да се ради на данашњи дан

Сматра се да жене не треба да раде тешке физичке послове, да перу веш, шију или слично. Овај дан треба да се сведе на молитву и прославу Свете Петке. Вече пред Свету Петку има посебно значење, те се након вечере иде одмах на спавање, уз молитву: 

- Помози Боже, Света Петко и Света Недјељо, опрости нас ако смо што погријешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе биједе невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!

На овај начин се након вечере молио само домаћин, а жене и дјеца би се само три пута прекрстили. Међутим, свако се може помолити на овај начин, а након молитве се спава.

Важно је и да се глава увијек током спавања окреће истоку. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увијек се лијеже на десну страну. Тамо гдје има дјеце, соба се прије спавања окади тамјаном, да се дјеца у сну не би преплашила.

Људи који имају здравствене проблеме требало би да се умију освештеном водом или водом са извора Свете Петке. Уз умивање, потребно је и помолити се овој светитељки за коју се вјерује да је посебно милостива према обољелима и немоћнима. Свету Петку, на њен дан, 27. октобра многи призивају у помоћ, палећи тамјан и заливајући славски хљеб црвеним вином, помињући у молитвама Петковицу или Пејчиндан. Потом попију воду сакупљену с извора уз манастире посвећене њој.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Серија: Слатке муке (Р)

    Серија: Слатке муке (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)