Начелник пласира неистине

Дијализни болесници из Угљевика нису добили инвалиднине

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2024. 19:20

Пет мјесеци дијализни болесници из Угљевика нису добили инвалиднине које им законски сљедују. Новац је пребачен од стране министарства али ту му се губи сваки траг, кажу у Удружењу дијализних болесника Републике Српске.

"Ми у Бијељини добијамо 15. или 16. у мјесецу и нема проблема, али тако имамо проблем са Угљевиком, 18 пацијената има који примају и имамо 11 из Лопара два мјесеца нису добили, то је неких 216 КМ мјесечно. Стање је такво да је неким људима то једино примање које имају у животу, то су специфични лијекови који су скупи које треба платити“, каже предсједник Скупштине Удружења дијализних и бубрежних болесника Републике Српске Љубомир Лазић.

Три године нису успјели да ступе у контакт са начелником општине Угљевик. Срамотно је да због нечије самовоље испаштају најосјетљивије категорије, кажу у Удружењу.

"Молили, звали телефоном, ништа не вриједи. Ми мислимо да је стварно срамота да тих 19 људи од 1.000 људи у Републици Српској једини не примају инвалиднине на вријеме и да притом касне четири мјесеца и то је заиста један скандал из нашег угла и сваког нормалног човјека, ако то држава плаћа, а локална заједница која је неки 'проточан бојлер', јер то иде преко Центра за социјални рад, а Центри за социјални рад су у надлежности локалних заједница, онда не видимо у чему је проблем да се то исплати“, каже предсједник Удружења дијализних и трансплантираних бубрежних болесника Републике Српске Александар Радан.

Василије Перић кривицу пребацује на републичке органе, иако они у овом случају немају никакве везе са његовим дуговањима угроженим категоријама.

"Чим републички органи на квалитетан начин буду радили свој посао, сигурно је да ће општина Угљевик бити ликвидна и на вријеме измиривати обавезе према корисницима одређених права“, каже начелник општине Угљевик Василије Перић.

Још једна је ово од неистина коју годинама пласира Перић, кажу у Удружењу.

"То нису средства општинског буџета, то ресорно министарство уплаћује на име пацијената“, каже предсједник Скупштине Удружења дијализних и бубрежних болесника Републике Српске Љубомир Лазић.

Кашњења у исплатама нису новост за општину Угљевик. И у претходном периоду биљеже се жалбе грађана из различитих категорија који нису добили новац који им по Закону припада.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.