Посао је занимљив, школовање није тешко. Тако занимање кулинарског техничара за које се школује, описује Немања. Додаје и да је добро плаћен, а посао се лако налази.
- Ја сам их пронашао, радим још од прошле године, одмах идем послије школе. Може се издржати, није тако тешка школа, бино да волите језик и да волите смјер - каже Немања Пашалић, кулинарски техничар.
И поред тога, млади не желе у угоститеље. Кувари, конобари и посластичари, упркос бенефитима, годинама су дефицитарна занимања.
- За дефицитарна занимања у Српској, Влада је обезбиједила стипендије и накнаде за превоз ученика и у овој школској години у Добој о 28 занимања пет је на основу приједлога дефинисано као дефицитарна - каже Тијана Рађевић Дрљача, Министарство просвјете и културе.
Приведи недостаје и возача, машинаца, електричара. Ипак ђаци бјеже од заната, док за друге школе не јењава интерес.
Сајмови који окупљају основце, привреду и школе требало би да поправе слику. У Добоју је организован трећи пут.
Ове године, у шест добојских средњих школа биће уписано око 600 свршених основаца. На располагању им је 28 одјељења.
Најновије
Најчитаније
10
56
10
55
10
55
10
54
10
50
Тренутно на програму