16.08.2025
20:39
Са винограда Ђурићића из Велике Сочанице код Дервенте годишње на тржиште иде 10.0000 бутеља вина. Уз три бијела и два црвена, производе и розе. Трудом, учењем и деценијским радом, успјели су да овладају технологијом. И временски прилике иду има на руку.
"Погодује свему, ове температуре сад јако личе на Херцеговину. Ја мислим да ми треба да правимо млада свјежа бијела вина која се лако пију и лако продају на тржишту, међутим, мислим да ће бити потенцијала за све врсте вина", каже Александар Ђуричић, винар из Велике Сочанице код Дервенте.
А у прошлости га је и те како било. Иако данас са двије винарије у зачетку, винарство у Дервента има богату традицију.
"Дервента је још у доба Аустроугара била једна од три воћарско виноградарске станице одатле креће нека озбиљнија производња вина у нашим крајевима", каже Биљана Теофиловић, директор Туристичке организације Дервента.
Град је препознао потенцијал. Први Вински трг требало би да буде вјетар у леђа произвођачима.
"Ми вјерујемо да виноградарство има простора у Дервенти, на подручју општине Дервента и сигуран сам да ће ове манифестације да допринесу том развоју", каже Игор Жунић, градоначелник Дервенте.
Посјећеност Винског трга и чињеница да двије винарије сав производ продају на домаћем тржишту, потврда је да мјеста за развој има. Манифестација је окупила девет винара који су осим презентације производа размијенили и искустава.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму