Цивилна заштита Републике Српске

''Спасилачки тимови из Српске још једном доказали да су на врху''

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2024. 16:41

Цивилна заштита Републике Српске је учешћем у претрази за несталим у катастрофалним поплавама које су недавно погодиле Јабланицу још једном показала да је међу водећим у БиХ и да је на самом врху пирамиде када је ријеч о стручности њених оперативних тимова, изјавио је члан спасилачког тима Ненад Иконић.

"Међу првима смо дошли у погођено подручје - Доњу Јабланицу. Та сцена коју смо то јутро видјели се ријетко доживљава. Огромна количина камена, готово цијела планина се обрушила на једно насеље и направила огромну штету. Ту су нестале комплетне породице", рекао је Иконић новинарима током пријема које је за спасилачке тимове организовало руководство Републичке управе цивилне заштите у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, несхватљиво је да се изнад самог насеља налазио каменолом из којег се врши експлоатација камена и минирање.

Српске ракије у Бечу добиле високе оцјене

Српске ракије у Бечу добиле високе оцјене

"Доживјели смо различите стресне сцене, али ово је стварно била апокалипса, нешто на шта човјек није навикао. Буквално је једно комплетно насеље нестало", испричао је он.

Иконић је рекао да је њихов тим дошао првог дана око 11.00 часова, те да су се брзо укључили у потрагу, а у послијеподневним часовима су пронашли два тијела.

"Прво смо претражили објекте који су остали дјелимично урушени, а онда смо се базирали на потопљене објекте у околини џамије. У потопљене објекте улазили смо кроз прозоре или скидали цријепове и претраживали просторије. Све је било против нас - муљ, вода, хладноћа, али дали смо све од себе. Надам се да смо том народу помогли", рекао је Иконић.

Амиџић: Приједлог допуна Закона о ПДВ-у усклађен са УИО

Амиџић: Приједлог допуна Закона о ПДВ-у усклађен са УИО

Он је рекао да их је локално становништво срдачно дочекало, јер су видјели колико раде на терену.

Вођа машинског тима Цивилне заштите Српске Илија Грбовић испричао је да је стање на терену када су стигли било ужасавајуће, те да је тешка механизација морала да пробија пут до затрпаних кућа.

"Наш машински је прва два дана рашчишћавао пут Јабланица-Доња Јабланица. После тога смо прешли на рашчишћавање наноса камена, блата и свега онога што је вода донијела. Уз машине на терену је ишао и по један члан УСАР тима који је трагао за тијелима", рекао је Грбовић.

Директор Управе Борис Трнинић рекао је новинарима да су спасилачки тимови били на тачкама Доња Јабланица и Буторовић Поље. "У акцији спасавања учествовали су наш тим за урбано трагање и спасавање (УСАР) са 15 људи, машински са три човјека, као и шесточлана екипа за спасавање под водом. На терен смо довезли и пумпе високог капацитета са пет људи", нагласио је Трнинић.

Повлачи се паштета Аргета

Повлачи се паштета Аргета

Он је рекао да је највећи терет изнио машински тим који је само сат времена послије катастрофе упућен на терен у Доњу Јабланицу, а посљедњи се вратио након 13 дана, док су остали тимови на терену провели онолико времена колико је за њиховим ангажманом било потребе.

"Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић одмах су тражили да се све наше капацитете ставимо на располагање, што смо ми урадили. Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић је већ првог дана посјетио разорено подручје и преко механизма цивилне заштите, који иде преко тог министарства, помоћ из других држава дошла је на вријеме", нагласио је Трнинић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.