Бразил

Дуготрајна суша погађа усјеве кафе и повећава свјетске цијене

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2024. 22:52

С обзиром на то да велике суше угрожавају усјеве кафе у Бразилу и Вијетнаму, који су највећи свјетски произвођачи те биљке, потенцијална несташица у снабдијевању у обје земље почела је да повећава глобалне цијене кафе.

Иако је сезона жетве у највећој јужноамеричкој земљи, која је при крају, практично равна у односу на прошлу годину, а извоз је чак и порастао, актуелна суша већ компликује почетак сљедеће сезоне 2025/2026, наводи се у извјештају Школе агробизниса Универзитета у Сао Паулу, а преноси АП.

Бразил је, као највећег свјетског произвођача кафе, погодио најдужи период без падавина у више од седам деценија уз натпросјечне температуре, што утиче на приносе те егзотичне биљке.

Комшије након стравичног злочина откриле детаље: ''Рекао је: 'Она је таква, али је волим'''

Комшије након стравичног злочина откриле детаље: ''Рекао је: 'Она је таква, али је волим'''

И Вијетнам, други по величини произвођач на свијету, истовремено доживљава врућину и сушу, што такође утиче на усјеве у тој земљи.

Цијене кафе нису достигле рекордне вриједности попут касних 1970-их, након што је јак мраз уништио 70 одсто биљака кафе у Бразилу, али су у порасту у посљедње вријеме и на највишој су вриједности у 13 година, наводи Међународна организација за кафу.

У августу је цијена индикатора те организације, која комбинује цијену неколико врста кафе, у просијеку износила скоро 55 одсто више у односу на исти мјесец прије годину дана.

Непрегледне колоне аутомобила свакодневно паралишу бањалучке улице

Непрегледне колоне аутомобила свакодневно паралишу бањалучке улице

Дјелимично цијене расту због веће потражње, посебно у Азији, али временске прилике су такође један од фактора повећања.

"Суша, мраз и пожар оштетили су чак једну петину узгојних површина произвођача кафе арабике у Бразилу“, рекао је економиста за храну и пиће у Кобанку са сједиштем у Колораду Били Робертс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм