Упућен у парламентарну процедуру

Погледајте шта пише у Приједлогу закона који предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана

  • Извор: Кликс
  • 25.09.2024. 15:03

Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додатну вриједност, ради разматрања и усвајања у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговини упућен је у парламентарну процедуру.

Закон предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана, а на то би, ако буде изгласано, право имале:

(1) Пунољетно физичко лице које је држављанин Босне и Херцеговине са сталним мјестом пребивалишта у Босни и Херцеговини, које је купац стана, има право на поврат ПДВ-а при куповини првог стана.

(2) Станом из става (1) овог члана сматра се стамбени објекат, и/или економски дјељива цјелина у оквиру објеката на територији Босне и Херцеговине који су намијењени за становање.

(3) Потврде којима се доказује испуњеност услова из става (2) овог члана издају надлежни органи у БиХ.

Још један доказ Станивуковићевог незаконитог рада: На мјесту језера предвиђено фудбалско игралиште

Још један доказ Станивуковићевог незаконитог рада: На мјесту језера предвиђено фудбалско игралиште

(4) Уколико се накнадним провјерама УИО или органа из става (3) овог члана утврди поступање супротно одредбама овог члана, од стране УИО ће се извршити накнадни обрачун и наплата ПДВ.

(5) Прописе којима ће се ближе регулисати услови и начин поврата ПДВ а доноси Управни одбор УИО

Приједлог закона каже и да за окончане и тиме регистроване купопродаје стана код надлежних регистрара извршених прије ступања на снагу овог закона примјењиваће се одредбе закона који је био на снази до тог момента.

Приједлог Закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност заснива се на принципима законитости, хитности, друштвене одговорности, солидарности и правичности.

Амиџић: ПДВ ће бити укинут и за куће и за станове

Амиџић: ПДВ ће бити укинут и за куће и за станове

Овај вид пореске олакшице води паду јавних прихода с једне стране, али истовремено је пракса показала да усљед раста тражње и раста привредне активности сектора грађевине и свих повезаних сектора, долази до компензовања пада јавних прихода.

Приједлог су потписали и у парламентарну процедуру упутили Сања Вулић, Миа Карамехић-Абазовић, Саша Магазиновић, Сабина Ћудић и Чедомир Стојановић, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.