Пројекат зелене странице

Пројекти добојских гимназијалаца за смањење загађења

  • Извор: АТВ
  • 28.10.2024. 19:24

Грин пејџс и школски компост пројекти су добојских гимназијалаца којим желе да смање загађење свог окружења. Први нуди рјешење за старе исписане свеске, којих је мноштво на крају школске године. Пројекат зелене странице подразумијева њихово уситњавање, рециклирање и нову употребу.

"То је стара идеја, међутим иновација је у томе да ми то доведемо више у школе зато што и сами знамо да су школе главни узрочник, не загађења, него пуно се свeсака користи и главни произвођач отпадних свесака, промовисање увођење у школе и објашњавање", рекла је Ена Поповић, ученица Гимназије.

Школски компост идеја је прикупљања лишћа и остатака ужине. Дрвене компостере за биоразградиви отпад  поставили би у школском дворишту. 

"Компост ми бисмо га користили да садимо биље а наша идеја је била заправо цвијеће које бисмо ми продавали касније и давали новац у хуманитарне сврхе", рекла је Анастасија Бјелић.

У разради идеја ђаке су усмјеравали наставници. Оба пројекта су кажу примјењива. 

"Јако су примјењиви оба пројекта могу да се примијене можда чак више може да се примијени овај ђачки компост, мада једнако имам неких идеја грин пејџс шта од тог папира може да се изради направи", рекла је Богдана Продић, наставник биологије.

Пројекти су представљени  на Европској истраживачкој ноћи. Зелене странице су међу 10 ђачких идеја из школа широм Српске освојиле треће мјесто и новчану награду. Оба ће бити представљена крајем мјесеца  и у Крагујевцу на фестивалу науке. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:25 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 20:55 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм