ХНК

Влада потврдила мрачне прогнозе: Најмање 14 мртвих

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2024. 12:22

У невремену у Херцеговачко-неретавнском кантону (ХНК) до сада је 14 људи смртно страдало, док је пријављен нестанак на дестине несталих, подаци су Кризног штаба ХНК.

"Међу умрлим је и беба која је пребачена у болницу у Мостару, а мајци се љекари још боре за живот", рекао је новинарима Дарко Јука из Кризног штаба ХНК-а.

Драматичан снимак спасавања: Спасиоци дозивају људе

Драматичан снимак спасавања: Спасиоци дозивају људе

Он је навео о да је до сада пријављено и на десетине повријеђених.

"Проглашено је стање природне несреће", рекао је Јука.

"Која је тачна бројка још не знамо. Не сјећам се овакве кризе од рата па наовамо; размјере ове хаотичне ситуације су застрашујуће", казао је Јука.

Додао је да су "урушене саобраћајнице, као и неколико мостова на ријеци Дрежанки."

Шире подручје Коњица је такође изоловано, а унесрећени се евакуишу чамцима које користе припадници Оружаних снага БиХ, Цивилне заштите и локалних клубова.

Хронологија апокалипсе: Пријавио да му је бујица однијела члана породице

Хронологија апокалипсе: Пријавио да му је бујица однијела члана породице

"Све расположиве снаге су на терену - Цивилна заштита, полиција, Горска служба спашавања и Црвени криж, док сусједни кантони нуде помоћ", рекао је Јука.

Јука је апеловао на грађане да схвате озбиљност ситуације и да се не упућују према Јабланици и Коњицу из било којег смјера.

"Полицијски пунктови су постављени на Салаковцу како би се контролисао прилив возила и осигурала сигурност грађана", поручио је.

Истакао је да су "биле двије критичне ситуације, укључујући трудницу, обоје су евакуисане у Јужни логор у Мостару."

Инфраструктурни проблеми и опасност од преоптерећења електроенергетског система. Урушавање саобраћајница додатно отежава ситуацију.

Хоџић објаснио како се спасио имам из поплављене џамије: У посљедњи час

Хоџић објаснио како се спасио имам из поплављене џамије: У посљедњи час

"Саобрајћајнице у једном дијелу нема код Комадиновог врела, а три километра цесте код Раме су такођер урушене", објаснио је Јука. Електропривреде (ЕП БиХ и ЕП ХЗХБ) прате стање како би спријечиле могуће преоптерећење електроенергетског система.

На крају, Јука је упозорио на лоше прогнозе за надолазећи викенд: "Ситуација остаје и даље врло озбиљна. Људи морају схватити драматичност ситуације."

Пратите нас и путем Вибера