Основни суд Бањалука

Правни скандал: Симић на слободи због штрајка адвоката!

Марко Симић (30), који је ухапшен у акцији ”Нишан 3” са 5,5 килограма марихуане, пуштен је да се брани са слободе, а та одлука је директна посљедица штрајка адвоката који у Републици Српској траје од 1. августа!

Наиме, Основни суд у Бањалуци није имао могућност да му одреди мјеру притвора јер Симић, због поменутог штрајка адвоката, на рочишту није имао браниоца, којег по Закону о кривичном поступку Републике Српске мора да има. 

Иако је током саслушања у тужилаштву Симић имао изабраног браниоца Андреја Обрадовића, у међувремену је од њега одустао, вјероватно знајући какав ће исход усљедити. Симић је тако искористио правни вакуум и затражио је да га заступа бранилац по службеној дужности. Суд му је као браниоца поставио адвоката из Бањалуке Бранислава Цвијановића, који се није појавио на рочишту за притвор.

Суд новинарима забранио присуство на рочишту за притвор Марку Симићу

Суд новинарима забранио присуство на рочишту за притвор Марку Симићу

Како сазнајемо Цвијановић је обавијестио суд да не може прихватити одбрану како се не би излагао потенцијалном избацивању из Адвокатске коморе Републике Српске, која је свим адвокатима запријетила тиме уколико прихвате одбрану по службеној дужности док штрајк траје. Суд друго рјешење није нашао, а највећу корист из свега је извукао осумњичени Симић који, иако је ухваћен на дјелу, са 5,5 килограма марихуне неће бити спроведен у притворску јединицу КПЗ Бањалука.

Да ли ће евентуално завршити у кућном притвору, биће познато након што суд званично саопштио своју одлуку. Напомињемо и да се овај правни скандал одиграо ”иза затворених врата”, будући да суд новинарима није дозволио да присуствују рочишту.

Иначе, ово је трећи случај у Бањалуци у којем осумњичени за тешка кривична дјела завршавају на слободи због штрајка адвоката. Нема сумње да ће и сваки наредни осумњичени у будућности користити исту ”фору” како би преварио систем, а све док Министарство правде Републике Српске и Адвокатска комора Републике Српске не дођу до одговарајућег рјешења за ову горећу ситуацију.

Симић спроведен у Основни суд у Бањалуци

Симић спроведен у Основни суд у Бањалуци

Осим притворских предмета све је више суђења која су одгођена из истог разлога, а међу њима је и суђење за убиство Саше Кулишића у Добоју.

Подсјетимо, адвокати су у штрају од 1. августа ове године и траже од Министарства правде да им се повећају накнаде за одбране по службеној дужности и исплате заостала дуговања.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.