Тирана

Најављено стварање нове државе у Албанији: Они нису муслимани

  • Извор: РТС
  • 25.09.2024. 19:13

Предсједник Врховног сабора Исламске заједнице Србије муфтија Јусуфспахић огласио се поводом најаве стварања нове државе у Тирани.

"Исламски Ватикан усред Албаније", тако су већ неформално прозвали суверену државу коју ће у Тирани, како је најавио премијер Еди Рама, добити вјерски ред бекташија. Држава коју ће бекташије добити у Тирани, са својим границама и пасошем, промовисаће толерантну верзију ислама и "мирну коегзистенцију" међу вјерама, најавио је албански премијер.

Предсједник Врховног сабора Исламске заједнице Србије муфтија Мухамед Јусуфспахић рекао је да бекташи нису муслимани, да се не клањају Алаху, већ поштују култ Алије, заправо га обожавају, а најаву премијера Албаније Едија Раме о промоцији толерантне верзије ислама објашњава кроз идеју паналбанизма.

Погледајте шта пише у Приједлогу закона који предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Погледајте шта пише у Приједлогу закона који предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана

"Бекташи не практикују ислам и сами ће рећи да они нису муслимани", објашњава Јусуфспахић.

Муфтија објашњава да се они не клањају Алаху, а да када желе да буду прецизнији, кажу да његују култ Алије.

"Они су заправо обожаватељи Алије. Они нити посте Рамазан, нити клањају пет дневних молитви, нити било шта од муслиманских вјерских обреда. Онако како је то Алах драги у Курану објавио, они то не чине", објашњава муфтија.

Објаснио је да чињеница да користе алкохол, додатно појашњава да то не може да буде толерантна верзија ислама већ је у питању бекташивство и алевитство.

"У својим вјеровањима су потпуно идентични са алевитима у Сирији, рецимо, ту су најпознатији. О њима као таквима не можемо говорити као муслиманима, као сљедбеницима ислама", каже Јусуфспахић

Сљедбеници бекташиства на овим просторима

Муфтија Мухамед Јусуфспахић каже да не зна тачан број сљедбеника бекташиства на подручју Косова и Метохије, Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе... али је процијенио да их је на овим просторима између два и три милиона.

Неколико дана пред изборе: Преминуо кандидат за начелника Фојнице

Неколико дана пред изборе: Преминуо кандидат за начелника Фојнице



Истиче да их је мање на Косову и Метохији гдје су у значајнијем броју муслимани.

Једно је Исламска заједница Албаније, а бекташијски ред је нешто сасвим друго и уз тај њихов назив уопште не иде назив ислам, објашњава предсједник Врховног сабора Исламске заједнице Србије.

"Они кроз заједничке интересе, домовине им Албаније, наступају заједно", каже муфтија.

Бекташије не могу имати утицај у исламској заједници, каже Јусуфспахић, када нису опредјељеници ислама и објашњава да их заједно са алевитима, има подоста и наводи да је кроз историју на примјер велики дио османске војске био из бекташијског реда.

"У свијету као лобисти, они могу бити снажни, али само због тога што су експлицитно против ислама", каже.

Објашњава да њихово наметање, у прочеље ислама, значи борбу против ислама.

Ово су најбољи напици за јачање имунитета природним путем

Ово су најбољи напици за јачање имунитета природним путем

"Политеизам није монотеизам, а придруживање Богу, култа Алије, чисти је политеизам", објашњава Мухамед Јусуфспахић за "РТС".

Лобистички покрети и намјере Еди Раме

Предсједник Врховног сабора исламске заједнице Србије каже да бекташије и сунити и шиити сматрају - отпадницима.

Каже да су циљеви Едија Раме да у Тирани створи "Ватикан за ислам" вјероватно циљеви неког - паналбанизма.

"Они су доста били снажни и у лобирању за независност Косова и онда су кроз те токове могли да остваре снагу те лобистичке групе", каже муфтија.

Истиче да њихов утицај у Сједињеним Америчким Државама није мали.

Миљана Кулић одлучила да абортира

Миљана Кулић одлучила да абортира

"Али гледан кроз контекст нове религије или, како би се то казало, заједничке религије свијета како то промовишу, а чему се монотеистичка религија или монотеистичке религије противе, могао би да постоји некакав утицај", каже Јусуфспахић, истичући стратешки положај Албаније на Средоземном мору, а да је Албанија чланица НАТО.

Паналбанске идеје и снажење албанске државе

Албанство је главна религија свих Албанаца, осим оних који су прави муслимани, рекао је Јусуфспахић. И ово је покушај снажења албанске државе, сигуран је.

Поводом намјере да Албанија направи државу бекташија у Тирани, муфтија не вјерује да ће јој државе признати независност.

Али, како каже, све је могуће јер су муслиманске државе у протеклих годину дана показале колико су муслиманске у својој подршци муслиманима, људима Газе који дан-данас пате и којима не пристиже никаква помоћ из такозваних исламских држава, преноси "РТС".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)