Његова светост патријарх српски

Патријарх Порфирије благословио нови културни центар у Осијеку

  • Извор: СРНА
  • 18.10.2024. 21:34

Његова светост патријарх српски Порфирије, који борави у канонској посети Епархији осечкопољској и барањској, осветио је вечерас просторије новоизграђеног Српског културног центра у Осјеку.

Српски културни центар је отворен у мају као резултат сарадње Српског народног већа /СНВ/ и Епархије осечкопољске и барањске, уз финансијску подршку Канцеларије за људска права и права националних мањина Владе Хрватске.

Патријарх српски благословио је све који живе и раде у овом центру.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац истакао је да је ово догађај од великог значаја за православне вернике у Осјеку, захваливши се свима који су помогли у реализацији пројекта Српског културног центра, те патријарху Порфирију на духовним порукама.

"Желимо да ово буде место у које нико неће зазирити од уласка, у којем ће наши сународници у слободи и без страха стварати", рекао је Пуповац.

Поводом канонске посете Његове светости, претходно је у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Осјеку служена доксологија.

Патријарх Порфирије је у беседи поручио да је испуњен Божијим благословом где год да среће православни народ.

"Посебно емотивно сам ганут када долазим у ове крајеве, јер сам провео не мали број година на овим просторима и знам испите, искушења и изазове свих људи који овде живе", истакао је патријарх.

Његова светост је навео да још боље познаје "дубину глади, потребе за Богом и за заједницом у љубави са човеком ко год он био и како год се звао".

"Да није тако, био би бесмислен овај свет и овај живот", рекао је патријарх Порфирије.

Сутра, другог дана канонске посете Епархији осечкопољској и барањској, патријарх Порфирије ће осветити Саборни храм светог великомученика Димитрија у Далју.

Света архијерејска литургија биће служена у 9.00 часова, саопштено је на сајту Епархије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм