Хаити

Банде тјерају гладну дјецу да се боре: Маме их храном и користе као људски штит

  • Извор: Телеграф
  • 11.10.2024. 19:29

Наоружане банде на Хаитију регрутују изгладњелу дјецу и регрутују их у своје редове уочи очекиване дуге и крваве борбе са међународним безбједносним снагама, наводи се у извјештају Human Rights Watch-a (HRW).

Наоружане групе, које контролишу већи дио Хаитија, маме стотине, ако не и хиљаде, сиромашне дјеце нудећи им храну и склоништа, а онда им стављају оружје у руке, наводи се у извјештају.

Додају да 30 одсто чланова банде сада чине дјеца која су приморана да се баве илегалним пословима, који постају наоружани војници, шпијуни, или су експлоатисани у сексуалне сврхе.

"Сви извори са којима смо разговарали, укључујући дјецу која су повезана са криминалним групама, рекли су нам да се све више дјеце придружује бандама и да се припремају за борбе са међународним безбједносним снагама и полиције на Хаитију. Планирају да користе дјецу и као људски штит", рекла је Натали Котрино за Гардијан.

Милица Павловић постала конобарица - ВИДЕО

Милица Павловић постала конобарица - ВИДЕО

Хаити је запао у хаос и очај откако је њихов предсједник Жовнел Моиз убијен у јулу 2021. године. Широм земље, 5,4 милиона људи гладује, а 2,7 милиона, укључујући пола милиона дјеце, под контролом је оружаних група.

Кенија је у јуну распоредила безбједносне снаге које подржава УН са намјером да успостави ред, али је то стало због недостатка новца. То је омогућило бандама да појачају своје снаге за борбу око територије.

Прошле недјеље, банда Гран Гриф убила је 70 људи, укључујући и дјецу, у западном граду Понт-Сонде. Чланови банде су ишли од куће до куће, убијали цивиле и палили зграде због одмазде.

Вођа те банде рекао је да је то казна за све оне који не спречавају полицију да убијају њихове чланове. Тада је око 6.000 људи евакуисано.

Вође банди користе ТикТок како би приказали како живе луксузним животом и на тај начин привлаче тинејџере.

"Ти снимци привлаче пажњу дјечака која живе у сиромаштву, која су често бескућници и данима без хране. Они то виде као једини излаз из биједе", рекла је Кортино.

Убијен 21 рудар: Породица неће да их сахрани, избили протести

Убијен 21 рудар: Породица неће да их сахрани, избили протести

Дјеца често раде као шпијуни јер су мање уочљиви, али су такође приморани и да врше изнуде и насилна кривична дјела као што су киднаповање и убиство.

Дјевојке су често приморане да кувају, чисте и нуде своја тијела вођама банди, преноси Телеграф.

Дјеца са којима је HRW разговарао рекла су да су се придружила бандама када су била очајна и гладна, али када су једном узели оружје у руке, више им није било излаза.

Дјечак (14), члан банде Тибва, једне од банди које се такмиче за контролу над том земљом, испричао је кроз какав је пакао прошао.

"Једном су ми рекли да завежем очи некоме кога ћемо да киднапујемо. Када сам одбио да то урадим, ударили су ме бејзбол палицом у главу и рекли да ће ме убити ако не урадим", испричао је он.

Да ли је коначно ријешена највећа мистерија Биткоина

Да ли је коначно ријешена највећа мистерија Биткоина

HRW је позвао Владу Хаитија да покрене програме за заштиту дјеце и пружи им помоћ да се поново врате нормалном животу.

Хуманитарне организације које раде на Хаитију кажу да је тешко да се спријечи да дјечаци постану дио банде, јер је глад међу људима огромна, а школе су често затворене.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '' Емисија: Прича се

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)