"План побједе"

Испливао план ''сламања'' Русије: Зеленски Бајдену представио документ!

  • Извор: Агенције
  • 23.09.2024. 10:32

Украјински предсједник Владимир Зеленски представио је америчком предсједнику Џозефу Бајдену „план побједе“ који садржи четири кључне тачке, пише Тајмс.

Како наводи Тајмс, те тачке су: безбједносне гаранције за Украјину од стране Запада, „сличне пакту о међусобној одбрани приликом уласка у НАТО“, наставак операција украјинских снага у Курској области, захтјев за „специфичним“ савременим оружјем и међународну финансијску помоћ, преноси „Тајмс“.

Зеленски је раније изјавио да „план побједе“ има пет тачака: „четири су оно што нам је потребно, а пета је послије рата“.

''Као у паклу'': Апокалиптични призори са улица Холивуда оставили су цијели свијет у шоку!

''Као у паклу'': Апокалиптични призори са улица Холивуда оставили су цијели свијет у шоку!

Према наводима „Тајмса“, Бајден вјероватно неће објавити укидање ограничења за коришћење западног далекометног оружја за нападе на Русију након састанка са Зеленским, укључујући и британске ракете "сторм шедоу" које садрже америчке компоненте. Ову одлуку треба да донесу САД и Велика Британија, каже дипломата из треће НАТО земље, истичући да „ниво пријетње од стране Руса и [предсједника Русије Владимира] Путина никада није био већи“.

- Главни проблем је што не знамо гдје се заправо налазе црвене линије - рекао је саговорник „Тајмса“.

Претходно је „Тајмс“ писао да Лондон и Вашингтон могу тајно дозволити Украјини да изведе нападе на руску територију користећи ракете "сторм шедоу". Према наводима листа, одлука би могла бити задржана у тајности до првог лансирања.

Жесток удар Руса: Горе војни аеродроми и фабрике дронова у Украјини!

Жесток удар Руса: Горе војни аеродроми и фабрике дронова у Украјини!

Према ријечима западног дипломате који је учествовао у дискусијама, исход зависи и од тога ко ће побиједити на предсједничким изборима у САД у новембру. Он је навео да би то могло утицати на став Москве према почетку преговора, ако руске власти закључе да Вашингтон наставља подршку Кијеву.

Још један НАТО дипломата је признао да би било који преговори за Украјину били „веома сложени и болни“, али је нагласио да би замрзавање конфликта и одбијање Кијеву да се прикључи војним савезима „било катастрофално рјешење“.

Црне прогнозе Европске комисије: Украјина ће зиму дочекати без струје и воде

Црне прогнозе Европске комисије: Украјина ће зиму дочекати без струје и воде

- То свакако не може бити основа за преговоре - навео је саговорник листа.

„Тајмс“ пише да дио „плана побједе“ о безбједносним гаранцијама може значити да Украјина не може бити примљена у НАТО и друге савезе дјелимично због неслагања међу савезницима. Раније је „Блумберг“ јавио о подјелама међу западним савезницима Кијева око преговора: једни су за њих, због страха од ескалације Москве у случају укидања ограничења за нападе далекометним оружјем на Русију, док други подржавају повећање војне помоћи Кијеву и противе се прераном почетку преговора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.