Објављен снимак

Израел пријети свеопштим ратом, Хезболах одговара: Неће бити сигурних зона!

  • 19.06.2024. 20:01

Израел је Хезболаху запријетио "потпуним ратом" након што је либанска група објавила деветоминутни снимак, наводно снимљен дроном, који приказује израелске војне и цивилне локације у неколико израелских градова.

"Приближавамо се тренутку одлуке да промијенимо правила игре против Хезболаха и Либана. У свеопштем рату, Хезболах ће бити уништен, а Либан је тешко потучен", поручио је израелски министар спољних послова Израел Кац у објави на Иксу.

Вођа Хезболаха, Сајед Хасан Насралах, упозорио је да ће његова оружана група водити рат "без правила" и "без граница" уколико избије шири сукоб са Израелом.

Он је поручио да нигде у Израелу неће бити сигурних зона од напада Хезболаха, преноси Ројтерс.

У телевизијском обраћању, Насралах је рекао да то укључује и могуће циљеве на Средоземном мору.

Лидер Хезболаха је такође први пут упутио пријетње Кипру, наводећи да би Хезболах могао сматрати Кипар "учесником у рату" ако настави да дозвољава Израелу да користи кипарске аеродроме и базе за војне вјежбе.

На снимку Хезболаха, снимљеном током дана, наводно се налази Крајот, сјеверно од израелског града Хаифе и 28 км јужно од либанске границе. Други дијелови видеа, пише Си-Ен-Ен, приказују војни комплекс у близини Хаифе који припада израелском произвођачу оружја "Рафаелу" који између осталог производи и "гвоздену куполу", а видљива су и складишта ракета и радара, као и војни чамци, бродови и складишта нафте у луци Хаифа.

Градоначелник Хаифе, Јона Јахав, описао је објављивање видеа као "психолошки терор" и захтијевао план заштите за свој град, критикујући команданте ИДФ-а што нису посјетили Хаифу од напада Хамаса 7. октобра.

"Захтијевам да влада представи план за масовну одбрану Хаифе и пронађе војно рјешење за уклањање пријетње са сјевера", рекао је Јахав израелској радио-станици "Решет Бет".

У међувремену, авион Израелских одбрамбених снага (ИДФ) бомбардовао је неколико циљева Хезболаха у јужном Либану.

"Ловци Израелских ваздухопловних снага погодили су бројне терористичке циљеве Хезболаха у јужном Либану, укључујући неколико терористичких инфраструктурних локација у областима Тајбе, Одаисе и Џибејн, као и војну структуру у области Ајта Аш Шаб", саопштила је ИДФ, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: