САД одобриле продају оружја

Кључа око Тајвана, напетост достиже врхунац

  • Извор: Агенције
  • 26.10.2024. 17:36

САД су у начелу одобриле продају оружја Тајвану вриједности двије милијарде долара, саопштио је Пентагон.

У оквиру тога би Тајвану (острво које негира да је дио НР Кине) први пут био испоручен напредни ракетни систем противваздушне одбране НАСАМС, тестиран у Украјини.

Сједињене Државе су обавезне законом да обезбиједе Тајвану средства за одбрану упркос непостојању формалних дипломатских веза, што представља трн у оку Пекинга, пише Ројтерс.

Кина која Тајван сматра дијелом своје територије, појачала је војни притисак на то острво, укључујући војне маневре у његовој близини прошле недјеље, други пут од маја када је Лај Чинг-те постао предсједник Тајвана.

Модели јесењих ципела који се најбоље слажу са фармерицама

Модели јесењих ципела који се најбоље слажу са фармерицама

Кина га сматра сепаратистом и одбила је његов позив на преговоре.

Агенција Пентагона за одбрамбену и безбједносну сарадњу саопштила је да се пакет састоји од ракетних система вриједности 1,16 милијарди долара и радарских система вриједности 828 милиона.

- Ова предложена продаја служи националним, економским и безбједносним интересима САД тако што подржава сталне напоре примаоца да модернизује своје оружане снаге и одржи кредибилну одбрамбену способност - пише у саопштењу.

Такође ће, навели су, то ће помоћи одржавање политичке стабилности, војне равнотеже и економског напретка у том региону.

Језиве сцене у Формули 1: Расел излетио са стазе, па се закуцао у ограду

Језиве сцене у Формули 1: Расел излетио са стазе, па се закуцао у ограду

Неименовани извор из америчке владе рекао је Ројтерсу да је НАСАМС ново оружје за Тајван, док га у региону за сада једино имају Аустралија и Индонезија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Серија: Немирни (16+)

    'Српска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића "Један погрешан корак", а режирао је Дарко Николић

  • 23:00 Филм

    ''''Филм