Флорида

Милион људи на мети разорног урагана, метеоролог се расплакао

  • Извор: Индекс
  • 08.10.2024. 16:12

Очекује се да ће ураган Милтон, оцијењен категоријом 4, данас ојачати док пријети мексичком полуострву Јукатан на путу према Флориди, гдје је више од милион људи добило наредбу да се евакуише.

Милтон пријети густо насељеној западној обали Флориде која се још увијек опоравља од посљедица разорног урагана Хелена прије мање од двије седмице.

"ЦНН" пише да је ураган Милтон најјача олуја која се ове године догодила било гдје на планети. Милтон је такође најјачи ураган у Атлантику од Доријана из 2019, као и један од 10 најјачих урагана икад забиљежених на Атлантику. 

"Нема другог начина да се ово каже. Током сљедећих неколико дана Тампа Беј ће се суочити с највећим ураганом који га је погодио у 100 година", изјавила је директор управе за хитне случајеве округа Пинелас, Кети Перкинс на конференцији за новинаре.

Младић поријеклом из БиХ сурово убијен у Лас Вегасу

Младић поријеклом из БиХ сурово убијен у Лас Вегасу

Метеоролог Џон Моралес се расплакао док је говорио о олуји, преноси "Индекс".

"То је једноставно невјероватан, невјероватан, невјероватан ураган. Извињавам се, ово је једноставно ужасно", кроз сузе је рекао.

Амерички Национални центар за урагане предвиђа да ће олуја вјероватно погодити градско подручје Тампа Беја, гдје живи више од три милиона људи и у којем је дио становништва већ покушао рашчистити неред који је за собом оставила Хелена.

Милтон се копну приближава с вјетровима који дувају брзином и до 250 километара на сат. У међувремену је његова разорна моћ смањена са 5 на 4 на Сафир-Симпсоновој љествици од пет степени, подаци су Националног центра за урагане објављени рано у уторак.

И док се очекују флуктуације у Милтоновом интензитету, Центар за урагане предвиђа да ће он и даље остати изузетно опасан и да ће стићи до обала Флориде, што значи да ће проузроковати катастрофалну штету, укључујући и нестанак електричне енергије која би могла потрајати данима.

Напајан топлим водама из Мексичког залива Милтон је постао досад трећа најбржа олуја евидентирана у подручју Атлантског океана, саопштио је Центар за урагане, додајући да је у мање од 24 сата из тропске олује прерастао у ураган категорије 5.

Џејми Ром, замјеник директора Националног центра за урагане, рекао је како се очекује да ће Милтон још ојачати прије него што у сриједу стигне до копна, због чега ће се стотине километара обале наћи у зони опасности од олујних удара.

Језива пријетња министру из БиХ: Биће завршено смрћу

Језива пријетња министру из БиХ: Биће завршено смрћу

Рон је рекао на јучерашњој конференцији за новинаре да ће Милтон вјероватно остати ураган током цијелог свог путовања преко полуострва Флориде. Становницима који живе дуж западног дијела флоридске обале наређено је да се из нижих предјела склоне на виша подручја.

С обзиром на то да је уторак посљедњи дан предвиђен за евакуацију људи, локални званичници изразили су забринутост због могућих саобраћајних гужви и дугих редова на бензинским постајама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.