Луис Армандо Албино

Отет као дјечак, породица га пронашла након више од 70 година

  • Извор: РТС
  • 24.09.2024. 16:51

Луис Армандо Албино, који је отет као шестогодишњак из парка гдје се играо у Калифорнији 1951. године, пронађен је послије више од седам деценија.

Проналаску је допринио онлајн тест поријекла, уз помоћ старих фотографија и исјечака из штампе, али и једна упорна жена.

Нећака давно отетог Албина, Алида Алекин, у Оукланду је, уз помоћ полиције, ФБИ-ја и Министарства правде, пронашла стрица за којег се испоставило да живи на Источној обали САД.

“Албино је у међувремену постао отац и дјед, био ватрогасац и ветеран је маринаца који је служио у Вијетнаму”, рекла је његова нећака Алида, која га је пронашла и поново спојила са породицом у Калифорнији у јуну.

Отмица се догодила када је 21. фебруара 1951. једна жена намамила шестогодишњег Албина из парка у Западном Окуленду, гдје се играо са старијим братом.

Обећала му је да ће му купити слаткише, али умјесто тога, отела га је и одвела на исток, па је Албино, иначе рођен у Порторику, завршио у дому пара који га је одгајао као сопственог сина.

Више од 70 година његова породица није знала гдје је. Албинова мајка је преминула 2005. године, није дочекала да сина поново види, али никада није престајала да се нада да је Албино жив.

Иначе, из полиције у Оукленду су признали да су напори његове нећаке имали кључну улогу у проналажењу њеног ујака.

Извјештаји “Оакланд Трибунеа” из времена када је Албино нестао наводе да су се полиција, војници из локалне војне базе, обалска стража и градска власт укључили у велику потрагу за несталим дјечаком.

Залив Сан Франциско и други пловни путеви такође су били тада претражени, наводи се у новинским чланцима.

Истражиоци су испитивали неколико пута његовог брата Роџера Албина и он је увијек остајао при својој причи о жени која је носила мараму око главе и која је одвела његовог брата.

Прва идеја да би јој ујак могао бити жив јавила се 2020. године када је, чисто из забаве, како је рекла Алида, урадила онлине ДНК тест. Тест је показао 22 одсто подударања с мушкарцем за којег се на крају испоставило да је њен ујак.

Почетком ове године она је са кћеркама опет почела да тражи ујака.

Посјетила је више пута библиотеку у Оукленду гдје је прегледавала микрофилмове чланака “Трибунеа”, укључујући и онај који је садржао фотографију Луиса и Роџера, што ју је увјерило да је на правом путу. Убрзо је отишла у локалну полицију.

Доктори упозоравају на 'троугао смрти' на лицу

Доктори упозоравају на 'троугао смрти' на лицу

Полиција је успјела да лоцира Луиса на Источној обали, послије чега је он дао ДНК узорак, а исто је учинила и његова сестра – мајка његове упорне нећаке.

Истражиоци су породицу брзо потом обавијестили да је давно отети Луис Албино пронађен.

“Почели смо да плачемо тек пошто су истражиоци отишли. Ухватила сам маму за руке и рекла: Пронашли смо га”, казала је Алида.

Луис се у јуну први пут састао са својом породицом, а рођеног брата посљедњи пут је видео у августу, јер је Роџер преминуо мјесец дана касније.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: