Предсједнички избори

Побједа у овој држави води у Бијелу кућу

  • 13.10.2024. 11:32

Бијела кућа се налази у Пенсилванијској авенији у Вашингтону, а и прави пут ка резиденцији америчког предсједника води управо кроз ову савезну државу која је најважнија од оних које се сматрају кључним за исход новембарских избора у САД.

Би-би-си наводи да, према прорачунима изборног аналитичара Нејта Силвера, онај кандидат који побиједи у Пенсилванији има више од 90 одсто шансе да освоји Бијелу кућу.

- То је дједа (а не тата), за све кључне државе - оцијенио је бивши демократски конгресмен Патрик Марфи, који је од 2007. до 2011. на Капитол хилу представљао сјевероисточну Пенсилванију.

Трамп тражи војне авионе и војна возила

Трамп тражи војне авионе и војна возила

Она је пета најнасељенија држава у САД и на изборима доноси чак 19 електорских гласова, који би могли да буду пресудни како за републиканског кандидата Доналда Трампа, некадашњег шефа државе, тако и за демократску кандидаткињу Камалу Харис, америчку потпредсједницу.

Уколико демократе побиједе у Пенсилванији, Висконсину и Мичигену, као и један конгресни дистрикт у Небраски, Камала ће постати предсједница.

Орбан: Ако Трамп побиједи отворићу шампањац

Орбан: Ако Трамп побиједи отворићу шампањац

Ако републиканци тријумфују у Пенсилванији, Сјеверној Каролини и Џорџији, Трамп се у јануару 2025. враћа у Бијелу кућу.

Британски медијски сервис наводи да би Трамп, уколико би остао без побједе у Пенсилванији, морао да тријумфује у најмање три савезне државе у којима је 2020. изгубио од још увијек актуелног демократског предсједника Џоа Бајдена.

Наводи се да Пенсилванија микрокосмос саме Америке, како по демографским, тако и по економским и политичким мјерилима.

Већину њене популације чине бијелци, али у Пенсилванији има све више имигрантских заједница.

Маск: САД ће постати

Маск: САД ће постати "једнопартијска социјалистичка држава" ако не побиједи Трамп

Демократе имају велико упориште у две највеће урбане области - Филаделфији и Питсбургу, док је рурална територија између њих наклоњена републиканцима.

Бајден је прије четири године у Пенсилванији освојио свега око 80.000 гласова више од Трампа, док је овај упола мањом разликом поразио демократску кандидаткињу Хилари Клинтон на изборима 2016.

Само једном се у посљедњих 40 година десило да неки предсједнички кандидат ту тријумфује двоцифреном процентном разликом и то је био случај 2008. приликом убједљиве побједе демократе Барака Обаме.

Познато здравствено стање Камале Харис

Познато здравствено стање Камале Харис

Најновије анкете АБЦ њуза показују да су Трамп и Харис скоро изједначени по подршци међу тамошњим бирачима, при чему потпредсједница САД има предност мању од један одсто.

Због тога су њих двоје уложили и улажу и даље огроман новац у предизборну кампању у Пенсилванији, па је тако Камала до сада тамо потрошила 99 милиона долара, а Трамп десет милиона долара мање.

То је најмање двоструко више од њихових улагања у рекламе у другим савезне државе које се сматрају кључним на изборима наредног мјесеца, осим Мичигена у случају Харис где је она потрошила 74 милиона долара.

Људи се спрдају са Камалом Харис: Изгледа да је научила нову ријеч

Људи се спрдају са Камалом Харис: Изгледа да је научила нову ријеч

Камала је на митингу у Пенсилванији први пут представила јавности свог потпредсједничког кандидата Тима Волца и тамо се данима спремала за ТВ дебату са Трампом.

Трамп је прије недјељу дана у Батлеру у Пенсилванији одржао огроман скуп, након што је у јулу управо на митингу у том граду преживио покушај убиства, а прошле седмице је посјетио и Бајденов родни град Скрентон.

Прије четири године резултати са биралишта у овој савезној држави стизали су данима, дијелом и због више од два милиона гласова послатих поштом услед пандемије коронавируса.

Камала Харис је популарнија него Доналд Трамп међу гласачима поријеклом из Азије

Камала Харис је популарнија него Доналд Трамп међу гласачима поријеклом из Азије

Гласање поштом је мање ове године, иако је већ приспјело 217.000 коверти које не смију да се отварају до 5. новембра, а још један фактор који би могао да буде одлучујући су и гласови војника из Пенсилваније распоређених у мисијама у иностранству, при чему ће и за њих бити потребно неко дуже вријеме док стигну и буду пребројани.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)