Стручне службе упозоравају

Појавио се и на Балкану: Шта је ''пинк кокаин''

  • Извор: Телеграф
  • 23.10.2024. 12:22

Стручне службе упозоравају да се нови коктел такозваних "дизајнерских дрога", које највише производе мексички нарко-картели, преплављују Сједињене Државе и Велику Британију, а појавио се и на Балкану.

Познат и као "2Ц", "туси" или "кокаина росада", такозвани пинк кокаин биљежи вртоглави раст употребе, преноси Дејли мејл.

Иако је измишљен седамдесетих година и био је мање присутан на сцени током деведесетих, ова дизајнерска дрога тек недавно је постала широко популарна, дјелимично захваљујући привлачној розој боји.

Жика Јакшић открио у каквом је здравственом стању Саша Поповић

Жика Јакшић открио у каквом је здравственом стању Саша Поповић

Овај нагли пораст популарности прате и трагични смртни случајеви, а стручњаци тврде да је ова дрога "веома опасна и непредвидива", јер се рецептура често разликује.

Пакети ове дроге забиљежени су у Енглеској, Шкотској и Велсу, као и у више америчких савезних држава и популарних шпанских туристичких дестинација. Дистрибуција се повезује са синовима Јоакина Гузмана, познатијег као Ел Чапо, бившег шефа мексичког картела Синалоа.

Иако се назива пинк кокаином, ова дрога најчешће не садржи кокаин.

Анализе сугеришу да је најчешћа мјешавина кетамина (средство за смирење и халуциногена), МДМА (стимуланса и психоактивне дроге), амфетамини попут мета, уз додатак легалних стимуланса, као што је кофеин, и прехрамбене боје са укусом јагоде, која даје карактеристичну ружичасту нијансу и сладак мирис.

Сергеј Трифуновић пријавио супругу за насиље

Сергеј Трифуновић пријавио супругу за насиље

Ово је стандардни рецепт пинк кокаина, али постоје варијације које садрже ЛСД, друге халуциногене као што су соли за купање, прави кокаин, па чак и опиоиде попут фентанила.

Ова широка палета могућих састојака чини пинк кокаин нарочито опасним, јер корисници немају прави увид у то шта конзумирају ни у којим количинама, због чега је узимање ове дроге налик "руском рулету“, како тврде неки стручњаци.

Цијена и облик

Цијена пинк кокаина варира у зависности од рецептуре. Понекад се рекламира као луксузна дизајнерска дрога и грам може коштати око 100 долара, што је више од обичног кокаина. У другим случајевима, када се разблажује јефтинијим компонентама, грам може коштати само десет долара. Дрога се углавном продаје у облику праха, али се може наћи и у облику таблета.

Историјат пинк кокаина

Историја пинк кокаина сеже до седамдесетих година прошлог вијека, када је амерички биохемичар Александар Шулгин синтетисао спој познат као 2Ц, који припада класи дрога познатих као фенетиламини, а који производе комбинацију психоактивних и стимулативних ефеката.

Једноставан а укусан доручак који смањује крвни притисак

Једноставан а укусан доручак који смањује крвни притисак

Иако је ова дрога уживала одређену популарност као дио популарне денс сцене, тек када су се велике организоване криминалне групе, претежно из Латинске Америке, укључиле у њену производњу, 2Ц је почео да се трансформише у пинк кокаин.

Лажна верзија "туси" и опасности од пинк кокаина

Дрога је првобитно рекламирана као "туци", што је фонетска верзија назива 2Ц, али ове нове варијанте су фалсификати и не садрже оригинални спој. Умјесто тога, картели користе лако доступне залихе кетамина и МДМА, за које се вјерује да углавном долазе из лабораторија у Кини, како би опонашали ефекте 2Ц.

Ова пракса се наставила и када је дрога почела да се продаје на тржиштима енглеског говорног подручја под називом пинк кокаин, што је заправо маркетиншки трик који се ослања на популарност обичног кокаина.

Састав и дистрибуција

У раду из 2023. године, објављеном у " The American Journal of Drug and Alcohol Abuse", наводи се да је анализа показала да до 99 одсто заплијењених залиха ове дроге у земљама Латинске Америке није садржало никакав 2Ц.

Дистрибуција пинк кокаина варира, али америчке власти сматрају да дио залиха које стижу у САД потиче од мексичког картела Синалоа. Картел Синалоа сада воде синови озлоглашеног мексичког нарко-боса Ел Чапа, након што је он изручен САД 2017.

Још један ''шамар'' Приштини - Словачка затвара своју Канцеларију за везу са лажном државом Косово

Још један ''шамар'' Приштини - Словачка затвара своју Канцеларију за везу са лажном државом Косово

Извјештај америчке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА) означио је пинк кокаин као растући проблем и нагласио да картел Синалоа користи све већу потражњу за овом дрогом.

"Мексичка влада није пријавила запљену ниједне лабораторије за производњу туси у земљи, али картел Синалоа може да увози велике количине кетамина из Кине како би омогућио производњу туси у Мексику", наводи се у извјештају ДЕА.

Оданде се залихе пинк кокаина дистрибуирају кроз мрежу картела у САД, укључујући канале на друштвеним мрежама попут Телеграма.

Опасности синтетичких дрога

ДЕА је истакла да пораст пинк кокаина представља дио ширег, забрињавајућег тренда, гдје су све веће количине илегалних супстанци синтетичке природе  производе се у лабораторијама, а не из природних извора попут биљака.

Такве синтетичке дроге, попут фентанила и метамфетамина, могу бити вишеструко снажније и већ су довеле до "најопасније и најсмртоносније кризе дрога у историји САД", упозорава ДЕА.

Ефекти и здравствени ризици

Ефекти пинк кокаина варирају у зависности од састава, али корисници често наводе осјећај еуфорије, будности и појачаног опажања, што га чини популарним и за забаве и за употребу код куће.

Дакић: Завршено више од 80 одсто радова на мосту у Чесми

Дакић: Завршено више од 80 одсто радова на мосту у Чесми

Међутим, употреба долази са бројним здравственим ризицима, укључујући халуцинације, узнемиреност, нападе и чак срчани застој. Пошто се састав може значајно разликовати, листа потенцијалних ризика је веома дуга.

Зависност и посљедице употребе пинк кокаина

Зависност од било ког састојка који се налази у пинк кокаину представља озбиљан проблем. Ли Фернандес, водећи терапеут за лијечење зависности од дрога и алкохола у приватним центрима за рехабилитацију  каже:

"Опасности комбиновања дрога попут кетамина, МДМА и метамфетамина су изузетно велике. Иако корисник у почетку може осјетити екстремну еуфорију, повећану будност и појачану перцепцију, тај осјећај убрзо прати веома негативан коктел емоција попут параноје, упорне анксиозности и депресије“.

Стигла сезона Шкорпије, а овако ће д‌јеловати на сваки хороскопски знак

Стигла сезона Шкорпије, а овако ће д‌јеловати на сваки хороскопски знак

Како каже, то је оно што пинк кокаин чини толико зависним; због тог екстремног "пада“ који долази након конзумирања, корисници покушавају да избјегну тај осјећај узимањем нових доза како би остали под утицајем.

Доступан и на Балкану

Према подацима Хрватског завода за јавно здравство (ХЗЈЗ) прошле године је у овој земљи преминуло 339 зависника од дроге, већином су били у четрдесетим годинама живота. У Хрватској, као и у цијелој Европи, зависници од дроге су све старији, тако да је им просјечна старост сада 42 године. Највише их је у Истарској жупанији.

Кокаин је најчешће конзумирана илегална стимулативна дрога у Европи, коју је прошле године користило око четири милиона Европљана. Подаци сугеришу да је кокаин све доступнији у Европи.

На тржишту дрога евидентирана је и појава нове синтетичке дроге попут ружичастог кокаина који садржи кетамин, МДМА, и друге синтетичке ствари, често без знања конзумената, чиме се повећава ризик од ненамјерних посљедица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?