Једна од пет земаља ЕУ

Још један ''шамар'' Приштини - Словачка затвара своју Канцеларију за везу са лажном државом Косово

  • Извор: Агенције
  • 23.10.2024. 12:02

Словачка, једна од пет земаља Европске уније које нису признале Косово, одлучила је да затвори своју Канцеларију за везу на Косову четврт века након њеног отварања. Приштина за сада није коментарисала ту одлуку словачке Владе, преноси Економија онлајн.

"Одлуком Владе Словачке, Канцеларија за везу Републике Словачке у Приштини биће затворена до 31. децембра 2024. године, због реорганизације дипломатске мреже и смањења буџета", наводи се у одговору Одјељења за комуникације словачког Министарства спољних послова.

Одлука о затварању Канцеларије у Приштини донијета је прошлог мјесеца након што је кабинет премијера Роберта Фица покренуо програм који преобликује словачке институције и спољну политику.

Професор на Одсјеку за студије мира и конфликта на Универзитету у Даблину у Ирској Гзим Висока каже да затварање Канцеларије није добар знак за евроатлантске тежње тзв. Косова.

СИПА претреса ФЗО Републике Српске, на мети Дејан Кустурић

СИПА претреса ФЗО Републике Српске, на мети Дејан Кустурић

"Затварање словачке Канцеларије у Приштини не би требало да буде узнемирујућа вијест. Али, због чињеница да Словачка није признала Косово и има спољну политику блиску Србији о Косову, региону и рату у Украјини, затварање Канцеларије није добар сигнал", рекао је Висока.

Како додаје, затварање Канцеларије у овом тренутку може се видјети и као неспремност да се призна Косово.

У Београду је недавно боравио и министар спољних послова Словачке Јурај Бланер који је тада истакао да се став Словачке по питању тзв. Косова није промијенио, нагласивши да Србија и Словачка имају заједничке вриједности, а то је поштовање међународног права и територијалног интегритета земље што и гарантује међународно право.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.