Самита БРИКС-а

Путин: Јачање веза са афричким државама

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2024. 16:13

Русија даје велики значај јачању веза са афричким земљама, рекао је руски предсједник Владимир Путин у уводној ријечи на састанку са јужноафричким колегом Сирилом Рамафозом у Казању, на маргинама Самита БРИКС-а.

"Русија даје посебан значај јачању односа са државама на афричком континенту, јер са њима ради на спровођењу заједничких докумената усвојених на самиту Русије и Африке у Санкт Петербургу, а то су декларација и акциони план до 2026. године", рекао је руски лидер.

Он је истакао да се Русија радује што ће примити највишег дипломату Јужноафричке Републике на првој министарској конференцији Форума руско-афричког партнерства која ће се одржати у Сочију од 9. до 10. новембра.

Путин отворио Самит БРИКС-а: Стигли Си и Моди, Српску представља предсједник Додик

Путин отворио Самит БРИКС-а: Стигли Си и Моди, Српску представља предсједник Додик

Коментаришући међународна питања, Путин је истакао да Русија и Јужноафричка Република углавном координишу своје напоре на међународној арени у циљу успостављања праведног, мултиполарног свјетског поретка.

"Што се тиче билатералних односа, они се заснивају на принципима свеобухватног стратешког партнерства, равноправности и међусобног поштовања", закључио је Путин.

У руском граду Казању данас је почео Самит БРИКС-а који ће трајати до 24. октобра, подсјећа ТАСС.

Шпанска полиција заплијенила 98 украдених луксузних аутомобила

Шпанска полиција заплијенила 98 украдених луксузних аутомобила

Главне теме Самита су јачање мултилатерализма, интегрисање нових чланица организације и регионални изазови.

На тродневном самиту учествује званичници из 36 земаља, укључујући 22 лидера, као и представници шест међународних организација, међу којима су директор Нове развојне банке БРИКС-а Дилма Русеф и генерални секретар УН Антонио Гутерес. На самиту присуствују и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и предсједник Палестинске управе Махмуд Абас.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.