Заштита

Револуција: Ова држава је повећала минималну старосну границу за коришћење друштвених мрежа

  • Извор: Телеграф
  • 24.10.2024. 08:54

Норвешка ће повећати минималну старосну границу за коришћење друштвених мрежа на 15 година, у оквиру напора да заштити дјецу од штетног садржаја.

Премијер Норвешке, Јонас Гар Стуре, изјавио је да ће борба бити тешка, али да је неопходна политичка интервенција како би се дјеца заштитила од "моћи алгоритама".

Циљ ове мјере је спречавање технолошких гиганата да манипулишу мозговима дјеце.

МУП Српске послао обавјештење грађанима Бањалуке

МУП Српске послао обавјештење грађанима Бањалуке

Норвешка већ има минималну старосну границу од 13 година, али статистике показују да се та правила често крше - више од половине деветогодишњака и 72 одсто једанаестогодишњака има приступ друштвеним мрежама. Због тога је влада одлучила да уведе строже мјере, укључујући измјене Закона о заштити личних података, који ће захтијевати да корисници буду старији од 15 година како би могли да дају пристанак на обраду података.

Биће уведена и баријера за верификацију старости, како би се онемогућило млађима од 15 година да користе друштвене мреже.

Родитељска подршка и заштита права

Министарка за дјецу и породицу, Шерсти Топе, током састанка са родитељима у Ставангеру, истакла је да је ова мјера осмишљена и као подршка родитељима. 

"Желимо да родитељи имају сигурност када кажу 'не'. Многи желе да забране друштвене мреже дјеци, али немају довољно подршке да то учине", рекла је Топе.

Освета: Турци бомбардовали у Ираку и Сирији

Освета: Турци бомбардовали у Ираку и Сирији

Влада истражује начине спровођења ових ограничења који не крше људска права, као што је услов посједовања банковног рачуна за потврду старости.

Ова иницијатива долази у вријеме када и друге земље разматрају сличне мјере. Аустралија је најавила забрану друштвених мрежа за млађе тинејџере, док Француска тестира забрану мобилних телефона у школама за ученике до 15 година, с могућношћу имплементације на националном нивоу од јануара.

Потенцијални ризици друштвених мрежа

Премијер Стуре је нагласио да, иако друштвене мреже могу понудити заједницу усамљеној дјеци, алгоритми често стварају "једностраност и пасивност" код корисника.

Какво нас вријеме данас очекује

Какво нас вријеме данас очекује

"Све се дешава пребрзо на екранима, што може негативно утицати на дјецу", додао је премијер. 

Овај закон је дио шире кампање за повећање безбједности дјеце на интернету и смањење изложености штетном садржају.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)