Могу да убију "кога год желе"

''Шеф иранске јединице задужене за борбу против Израела је агент Мосада?''

  • 01.10.2024. 15:54

Након серије убистава високих иранских званичника и њихових савезника, међу којима се налазио и лидер Хезболаха Хасан Насрала, рад иранских обавјештајних и контраобавјештајних служби нашао се под лупом.

Узрок за колосалне пропусте иранских безбједносних агенција могао би да буде то што је, како је то 2021. године рекао некадашњи ирански предсједник Махмуд Ахмединеџад, "особа задужена за борбу против Израела заправо агент Мосада".

Како наводи Си-Ен-Ен на турском, најновија убиства су показала да је утицај Израела у Ирану далеко већи од утицаја Ирана у Израелу.

Како је Израел заслужан за оснивање Хезболаха

Како је Израел заслужан за оснивање Хезболаха

Некадашњи шеф Мосада Јоси Коен раније је објаснио како је израелска агенција дошла у посед иранске нуклеарне архиве 2018. године.

Он је рекао да су припреме за ту операцију трајале више од двије године, као и да је тим специјалаца вјежбао на реплици зграде архиве. Двадесет агената - који нису били држављани Израела - на крају су успјешно извршили операцију и дошли у посјед повјерљивих података о иранском нуклеарном програму.

Након што су дошли до тих сазнања, агенти Мосада су у новембру 2020. убили водећег иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеха, наводи Си-Ен-Ен на турском.

Израелска војска почела ''ограничене'' нападе у јужном Либану

Израелска војска почела ''ограничене'' нападе у јужном Либану

Након атентата, ирански министар за обавјештајне службе Махмуд Алави рекао је да је припадник Корпуса исламске револуционарне гарде, најелитније војне јединице Ирана, стајао иза убиства Фахризадеха, који је такође био припадник Револуционарне гарде.

Ахмединеџад је годину дана након Фахризадеховог убиства рекао да је откривено да је неименовани ирански званичник који се налази на челу јединице задужене за борбу против Мосада заправо радио за ту израелску агенцију.

Каква је улога Јединице 8200: Како је Израел тако брзо обезглавио Хезболах

Каква је улога Јединице 8200: Како је Израел тако брзо обезглавио Хезболах

"Израел организује сложене операције унутар Ирана. Они лако могу да дођу до веома важних информација, а иранске јединице и даље ћуте о томе. Особа задужена за иранску јединицу за супротстављање Израелу је израелски агент", истакао је он том приликом.

Некадашњи предсједник је рекао да је израелски утицај у Ирану толико јак да они могу да убију "кога год желе".

Некадашњи савјетник иранског предсједника Хасана Руханија и вишегодишњи минисар за обавјештајне агенције Али Јунеси је 2022. године рекао да се Мосад инфилтрирао у многе иранске државне органе до те мјере да се званичници данас плаше за сопствену безбједност.

Израелска војска: Убијен вођа Хезболаха Хасан Насралах

Израелска војска: Убијен вођа Хезболаха Хасан Насралах

"Сада је дошло до тачке да отворено пријете државним званичницима. Као некога ко је радио у Министарству обавјештајних послова, ова ситуација ме боли", истакао је он.

Мосад је 31. јула ове године успио да елиминише једног од лидера Хамаса Исмаила Ханијеа док се налазио на, како се вјеровало, безбједној локацији у Техерану, под заштитом Револуционарне гарде.

Према наводима британског "Телеграфа", Мосад је искористио своје агенте унутар иранске гарде како би спровео тај атентат, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)