Мађарска

Сијарто: Расте ризик од ескалације, противимо се нападима дубоко у територију Русије

  • 25.09.2024. 10:18

Испоруке оружја Украјини од западних земаља нису приближиле мирно рјешење сукоба, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Ако ћемо да будемо искрени према себи, морамо признати да оно што је до данас урађено није успјело. Испоруке оружја ни на који начин нису помогле да се рат приближи крају", оцијенио је Сијарто на маргинама Генералне скупштине УН.

Он је додао да је Мађарска спремна да учествује у свим глобалним иницијативама које промовишу идеју мира и изразио наду да ће недјеља на високом нивоу у УН приближити регион средње и источне Европе мирном рјешењу сукоба.

Небензја открио који је услов да Русија заврши специјалну операцију

Небензја открио који је услов да Русија заврши специјалну операцију

Према његовим ријечима, глобална безбједносна ситуација тренутно је најгора од краја Другог свјетског рата, с тим у вези свјетски лидери окупљени на Генералној скупштини УН морају да се присјете зашто је ова свјетска организација основана.

Шеф мађарске дипломатије је истакао да је Будимпешта против тога да се Кијеву дозволи да изводи нападе дубоко у територију Русије, јер ће то повећати ризике од ескалације.

"Заиста смо опрезни и забринути због свих мјера које би могле довести до ескалације, без обзира ко их предузима. Ако било који корак повећава ризик од ескалације, ми смо против тога. Када је ријеч о томе да Запад употреби оружје у ударима на територију Русије, а ја на ово питање не гледам из политичке или пропагандне перспективе, на то нема другог одговора осим да се каже: да, ово ће заиста повећати ризик од ескалације", указао је.

Руси куцају на врата 'града тврђаве' у Украјини

Руси куцају на врата 'града тврђаве' у Украјини

Он је додао да Будимпешта сматра бесмисленим пријетње Запада о наводним плановима Русије да нападне НАТО.

"Која је сврха напада на било коју државу-чланицу НАТО-а? НАТО има свој уговор, у коме постоји члан 5 који врло јасно каже да ако дође до напада на било коју државу-чланицу, онда се то мора сматрати нападом на све. Дакле, ко год напада НАТО, мора се суочити са цијелим НАТО-ом. Зашто би Русија хтјела да се сукобљава?", додао је.

Сијарто је такође позвао оне који говоре о таквим пријетњама из Русије да "само логично размисле".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица