Велика акција

Скандал у Европи: Препаковали робу којој је истекао рок, одузете тоне хране!

  • 24.10.2024. 21:36

Европол је провео акцију пљенидбе хране и пића којима је истекао рок трајања, па је била препакована, а процјењује је да је ријеч о роби вриједности већој од 90 милиона евра.

Заплијењено је 22.000 тона хране и 850.000 пића, које је углавном алкохолно.

Саопштено је да је у склопу акције разбијено 11 криминалних мрежа, те су расписане 104 потјернице. Издата су 184 налога за претрес, а 278 особа је пријављено правосудним органима.

Смањење каматних стопа шанса за опоравак привреде Републике Српске

Смањење каматних стопа шанса за опоравак привреде Републике Српске

Циљ операције ОПСОН је био да заштити јавно здравље и разбије укључене мреже организованог криминала, објавио је Европол.

Истражитељи широм Европе примијетили су да се наставио тренд да преваранти продају храну којој је истекао рок трајања.

Како је полиција објавила, инфилтрирајући се у компаније за одлагање отпада, преваранти дођу до велике количине хране којој је истекао рок трајања коју треба уништити.

Шефица ММФ-а о опасностима: Свијет би се суочио са малим зарадама и мањим бројем радних мјеста

Шефица ММФ-а о опасностима: Свијет би се суочио са малим зарадама и мањим бројем радних мјеста

Након брисања и поновног штампања датума истека или штампања и постављања нових етикета, они поново уводе производе којима је истекао рок трајања у ланац снабдијевања.

Што се тиче фалсификоване и погрешно означене хране, маслиново уље и вина са заштићеном ознаком поријекла су највише погођене врсте производа.

Шпанска полиција је у сарадњи са Европолом ухапсила је четири особе и заплијенила око 120.000 конзерви туњевине и 45.000 литара уља.

Притворени власници једне компаније за конзервирање у Ла Риохи припремали су конзервиране производе са туњевином слабијег квалитета него што је назначено на етикети, као и са сунцокретовим уљем означеним као маслиново уље, чиме су успјели пласирати производе по високим цијенама.

Нове лоше вијести за Њемачку! ММФ смањио прогнозе

Нове лоше вијести за Њемачку! ММФ смањио прогнозе

Италијанске јединице заплијениле су приближно 42 тоне фалсификованог уља. Производ, који се продаје као италијанско екстра дјевичанско маслиново уље, био је или спреман за дистрибуцију.

Полицајци су открили разне локације као што су складишта, а заплијенили су и 71 тону зауљених материја, садржаних у пластичним кацама и лименкама различитих величина, као и 623 литра хлорофила који се користи за фалсификовање уља.

Укупна вриједност одузетих предмета, укључујући опрему за паковање, етикете, транспортно возило, виљушкаре и електронику, износи 900.000 евра.

Криминална мрежа је лажирала и француско црно вино, наплаћујући до 15.000 евра по боци.

Лажно вино је фалсификовано у Италији, затим испоручено на италијански аеродром и извезено за продају по тржишној вриједности широм свијета од стране поштених трговаца вином, наводи Европол, а преноси Срна.

(Фото: europol.europa.eu)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм