Војни потенцијала

Столтенберг ''изгубио'' функцију па признао: Европа инфериорнија од Русије!

  • 04.10.2024. 21:20

Европске чланице НАТО-а су инфериорне у односу на Русију у погледу војног потенцијала и требало би да надокнаде ово заостајање повећањем издатака за одбрану, рекао је бивши генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Столтенберг је рекао да европске земље сада имају премало наоружања, опреме и војника у стању високе спремности за потенцијални сукоб.

"Знамо да заостајемо са Русима. Не могу вам тачно рећи колико ће то коштати да се надокнади заостајање, али могу вам са сигурношћу рећи да, ако савезници испуне што су обећали, то ће коштати много више од два процента, било да је 2,5 или три", изјавио је Столтенберг за "Фајненшел тајмс".

Тајно оружје Ирана: Да ли ће Техеран затворити мореуз од кога ''зависи'' свијет?

Тајно оружје Ирана: Да ли ће Техеран затворити мореуз од кога ''зависи'' свијет?

Он је додао да је Моска свјесна оваквог стања ствари.

Одговарајући на питање за чим је највише жалио након што је напустио функцију генералног секретара алијансе, Столтенберг је рекао да је НАТО требало раније да почне да испоручује убојито оружје Украјини.

Убијен члан обезбјеђења нуклеарне електране Запорожје

Убијен члан обезбјеђења нуклеарне електране Запорожје

Он је нагласио да су испоруке требало да буду извршене прије почетка руске специјалне војне операције у фебруару 2022, али се већина савезника "веома плаши посљедица", пренио је ТАСС.

"Мислим да сви морамо да признамо, требало је да им дамо више оружја, напредније и брже оружје. Ја преузимам свој дио одговорности", навео је Столтенберг.

Он је додао да је доступност модернијег наоружања Украјини могла спријечити сукоб са Русијом или "барем знатно отежати" руској војсци извршавање борбених задатака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: