Биће револуционарна ствар

Турски политичар: Наш улазак у БРИКС ће покидати ланце НАТО-а

  • 24.09.2024. 12:16

Учлањење Турске у БРИКС биће револуционарни догађај који ће означити да је Анкара "покидала ланце" НАТО-а, рекао је за РИА Новости замјеник предскедника турске партије Ватан (Отаџбина) Хакан Топкурулу.

"Тридесет четири земље, укључујући Турску, поднијеле су захтјев за придруживање, што је невјероватно. Посебно су захтјев Турске за учлањење и њено прихватање (ако се деси) револуционарни догађаји у смислу да ће земља НАТО-а покидати ланце Алијансе и постати чланица БРИКС-а", рекао је турски политичар. 

Партија Ватан је, иначе, љевичарска партија чији су ставови блиски позицији првог предсједника модерне Турске Мустафе Кемала Ататурка. Она је антиамерички и антизападно оријентисана, нема своје представнике у турском парламенту, али је, према писању РИА Новости, утицајна, посебно у неким регионима. Тренутно, партија има више од 50.000 чланова.

Из ове партије данас поручују да је БРИКС постао нови "пол" на међународној сцени који је након оснивања своју привлачност развијао полако, а од прошле године и убрзано. 

Тада је, подсјетимо, донесена одлука да се од почетка ове године организацији придруже нове чланице - Египат, Етиопија, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија, а најављено је и да БРИКС разматра придруживање нових чланица. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?