Оставка

Украјина остала без главног тужиоца

  • Извор: Агенције
  • 22.10.2024. 17:38

Украјински генерални тужилац Андриј Костин поднио је оставку због скандала у вези са више тужилаца који су користили лажне потврде о инвалидности.

"Украјински предсједник је данас сазвао безбједносни самит како би разговарао о очигледно неморалној ситуацији са лажним потврдама о инвалидности јавних званичника. Ја цијеним повјерење, али сматрам да је у овом тренутку исправно да дам оставку", рекао је Костин.

Он је додао да су покренуте провјере у цијелом систему управљања Украјине и да су откривене "срамне чињенице злоупотребе" међу тужиоцима.

Костин је позвао на одговорност свих корумпираних функционера, укључујући и "политичку одговорност".

Прича оца леди крв у венама: Сахрањивао кћерку (2), а она у ковчегу помјерила руку

Прича оца леди крв у венама: Сахрањивао кћерку (2), а она у ковчегу помјерила руку

Костиново саопштење о оставци појавило се одмах након објаве Зеленског, посвећене резултатима састанка Савјета за националну безбједност и одбрану (НСДЦ) поводом злоупотреба службеника медицинских и стручних комисија (МСЕЦ) и регистрацији масовног лажног инвалидитета од стране тужилаца.

На њему је Кабинет министара предложио кораке за рјешавање проблема и одредио листу мера које је Зеленски одобрио декретом. Међу таквим одлукама, Зеленски је навео, посебно, дигитализацију процеса проласка свих фаза медицинских и социјалних стручних комисија, стварну провјеру изјава чланова МСЕК-а, верификацију и преиспитивање неоправданих одлука у вези са инвалидношћу службеника и ревизија релевантних пензијских доприноса, као и законске измјене за хитну реформу система медицинске и социјалне експертизе у Украјини, ревизија система и механизма обрачунавања пензија службеницима државних органа.

"Сматрам да одговорност за садашње стање треба да буде лична... Потребне су кадровске одлуке. Требало би да постоји и политичка одговорност генералног тужиоца за ситуацију у тужилаштву Украјине", закључио је Зеленски.

Вјероучитељица ошамарила ученика на часу

Вјероучитељица ошамарила ученика на часу

Начелник Службе безбједности Украјине Васил Маљук саопштио је раније да је та служба осумњичила за корупцију 64 службеника Министарства за економска питања, девет особа је већ осуђено, више од 4.000 закључака о инвалидности је поништено, а још увијек трају провјере за 2.400.

Нове случајеве ​​корупције у МСЕК-у су откривене, посебно, у областима Харков, Ривне, Николајев и Закарпатје. Украјински медији су раније пренијели да су корупцијске шеме у МСЕК-у алтернативна вертикала корупцији у територијалним центрима за регрутацију (TCC) надлежним за питања за мобилизације.

Служба безбједности Украјине (СБУ) данас је разоткрила начелницу миколајевског регионалног МСЕК-а у корупцијским шемама, а приликом претреса припадници СБУ пронашли су више од 450.000 америчких долара и руски пасош њеног сина.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.