Рођаци трагају за више од 1.000 људи

Украјинска војска насилно одводи цивиле из Курске области?

  • 14.10.2024. 09:20

Канцеларија комесара за људска права у Русији примила је жалбе рођака више од 1.000 становника Курске области које су насилно одвеле Оружане снаге Украјине, саопштила је омбудсман Татјана Москаљкова.

Рођаци покушавају да пронађу своје најближе које је украјинска војска насилно одвела, рекла је Москаљкова за "Аргументе и чињенице".

Према њеним ријечима, насилно одвођење цивила из мјеста сталног боравка представља грубо кршење Женевске конвенције и међународна заједница би морала да реагује.

Насилна регрутација у Кијеву: Војска упада у клубове и ресторане и одводи мушакрце

Насилна регрутација у Кијеву: Војска упада у клубове и ресторане и одводи мушакрце

"Послала сам писмо комесару за људска права Врховне раде Украјине Дмитрију Лубинцу у којем тражим да пријави број становника Курске области који су насилно удаљени из својих домова", навела је она и потврдила да ће ту тему покренути на њиховом предстојећем састанку.

Москаљкова је такође навела и да је, након напада Оружаних снага Украјине на Курску област, евакуисано више од 112.000 људи и да је више од 12.000 њих размјештено у центре за привремени смјештај и социјалним установама, док су остали код рођака.

Притом, око 40.000 људи је одбило да се евакуише и вратило се кућама, навела је она.

Прича дезертера изазвала ''хаос'' у Кијеву: Херој или издајник?

Прича дезертера изазвала ''хаос'' у Кијеву: Херој или издајник?

Украјинска војска је почетком августа започела офанзиву у Курској области, али је њихово напредовање заустављено, потврдио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов и нагласио да ће операција бити завршена поразом непријатеља и изласком на државну границу.

Према подацима Министарства одбране Руске Федерације, током борби на курском правцу, непријатељ је већ изгубио више од 22.000 војника.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.