Детаљи злочина на Малти

Вук Милић пресудио цимеру, љекарима рекао да мора да ''олакша душу''

  • Извор: Нова.рс
  • 23.10.2024. 21:20

Вук Милић (22), Србин који је на Малти признао својим љекарима да је убио затворског цимера, а потом негирао на суду, у затвору је био због крађе. Са друге стране, његову жртву је од слободе дијелио кратак временски период јер је чекао да му породица уплати новац за кауцију. Ипак, слободу није дочекао јер је нађен у локви крви, а иако се мислило да се оклизнуо и пао, ново свјетло на читав случај бацило је Милићево признање.

У вријеме када је, под још неразјашњеним околностима, убијен у затворској болници Маунт Кармел, Џесмонд Гет је чекао своје пуштање уз кауцију. Тачније, био је у процесу полагања кауције у износу од 500 евра коју је требало да уплати његова породица. Међутим, слободу није дочекао с обзиром на то да је 13. јула пронађен мртав, у локви крви, на поду собе коју је дијелио са три затвореника, међу којима је и српски држављанин Вук Милић.

Повећан број жртава напада у Анкари, извршиоци највјероватније Курди

Повећан број жртава напада у Анкари, извршиоци највјероватније Курди

Милић је, подсјетимо, иза решетака завршио због крађа, док је Гет служио казну јер је подметнуо пожар на једној кући у мјесту у ком живи, док је старији мушкарац био унутра. Тачније, сигурносне камере су га уснимиле како се два пута враћа и изазива ватру на вратима куће једног човјека. Жртва је поред тога имала досије у полицији, а кауција у висини од 500 евра, најприје му је одбијена, а затим одобрена 9. јула. У међувремену је пребачен у затворску болницу, са Милићем у собу.

Хтео да скине терет са душе

Истрага његове смрти се није значајно помјерала са мртве тачке све док минуле недјеље српски држављанин Вук Милић није, у разговору са својим љекаром, казао како мора да скине терет са душе. Тада му је признао да је убио свог цимера, а љекар је одмах обавијестио полицију. По доласку у болницу Милић је још једном саслушан, психолог је оцијенио да је способан да учествује у кривичном поступку, а потом је изведен пред суд.

Тања Савић о афери старој 20 година, да ли је Славица показала груди њеном дечку?

Тања Савић о афери старој 20 година, да ли је Славица показала груди њеном дечку?

Иако се вјероватно очекивати да ће још једном поновити изречено, Милић је промијенио причу и саопштио како није крив.

О овом случају говорио је и начелник затвора који је донио одлуку да се троје затвореника, међу којима су Милић и његова наводна жртва, смјесте у исту собу у затворској болници. У изјави за Тајмс оф Малта извршни директор Агенције за поправне службе Крис Сигерсма рекао је да је дискриминаторно сугерисати да затвореници са менталним проблемима треба да буду изоловани јер би то, како сматра, погоршало њихово стање.

„Нигдје у свијету нико ко се суочава са проблемима менталног здравља није затворен сам у соби, ни у затвору, ни у болницама за ментално здравље. Не дај Боже, то је дискриминаторно“, казао је он и додао: „Баш недавно, када су се појавиле гласине о познатим људима који своје животе окончавају самоубиством, бројни људи су на друштвеним мрежама охрабривали своје пријатеље да потраже помоћ. Нисмо их тада изоловали, нисмо им рекли да се држе подаље од нас. Због чега онда да их сада од‌једном дискриминишемо?“

У Бијељини протест наставника из цијеле Српске

У Бијељини протест наставника из цијеле Српске

Он сматра да то што особа има здравствени проблем не мора нужно да значи да је насилна и подвлачи да су процедуре којима се они воде усклађене са најбољом праксом.

„Ако суд закључи да смрт овог затвореника није несрећан случај, већ да се ради о убиству, онда ћемо отворити истрагу да бисмо сазнали да ли су наши запослени поступили по утврђеним процедурама. Али то не значи да ћемо промијенити политику и да ћемо све затварати у изолацију. Постојеће процедуре су адекватне“, казао је саговорник Тајмс оф Малта и појаснио да је изолација оних са менталним проблемима, поред тога што је штетна, у пракси и немогућа.

Мајка дошла у вртић по бебу и затекла је са подливима и модрицама

Мајка дошла у вртић по бебу и затекла је са подливима и модрицама

Објаснио је и да постоје случајеви када неке особе морају бити изоловане, а то се дешава у случајевима када затвореник покаже да намјерава да повриједи себе или другога. У том случају они се смештају у просторије са видео-надзором.

Мислили да се жртва оклизнула и пала

У случају Џесмонда Гета, мушкарца који је нађен мртав у затворској соби, саговорник каже да је првобитна информација била да се оклизнуо и пао у својој соби.

„Када се случај догодио, прелиминарне информације које сам добио биле су да је човјек пронађен у локви крви са раном на глави. Други затвореници су нам рекли да се оклизнуо, пао и ударио главом“, објаснио је саговорник. Чак и упркос томе што је у првим тренуцима случај изгледао као несрећа, предмет није гурнут под тепих, већ је истрага настављена.

(Нова)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: