Prvo na RTS-u

Dugo iščekivana serija Sablja konačno na malim ekranima

  • Izvor: RTS
  • 18.10.2024. 10:16

Serija koja je privukla ogromnu pažnju u čitavom regionu, osvojila nagrade u Kanu i Brnu, imala premijeru u Beogradu, Sarajevu i Leskovcu, stiže i na male ekrane! Od subote 2. novembra, svakog vikenda na Prvom programu RTS-a u 20.00 sati, premijerno će biti emitovana dugo iščekivana serija "Sablja", koja će kroz osam epizoda pratiti događaje iz naše recentne prošlosti – ubistvo premijera Zorana Đinđića i situaciju u zemlji prije i nakon 12. marta 2003. godine.

Dva dana kasnije stiže i na Maks striming platformi i to prve dvije od ukupno osam jednočasovnih epizoda. Godina je 2003. nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, zemlja tone u haos. Proglašava se vanredno stanje. Danica, mlada novinarka, pokušava da istraži pozadinu atentata. Boris, policijski inspektor, polako otkriva propuste unutar istrage, razotkrivajući lanac korupcije koji vodi do zločina iz devedesetih. Mladi kriminalac Uroš se sve dublje upliće u aktivnosti kriminalnog klana koji je izvršio atentat, i sve mu je teže da iz vrtloga u kom se nalazi, izađe. U potrebi da dođu do istine, njih troje, postaju žrtve sistema, koji pokušavaju da razotkriju.

Sergej Trifunović u ulozi Legije u seriji

Sergej Trifunović u ulozi Legije u seriji "Sablja"

Serija "Sablja" je jedna od osam serija iz cijelog svijeta koje su odabrane za glavnu takmičarsku selekciju Kanskog festivala – "Cannesseries 2024". Nagrada za specijalnu interpretaciju pripala kompletnoj glumačkoj ekipi serije. Pretpremijera serije je održana i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, dok je na festivalu "Serial Killer" održanom u septembru ove godine osvojila nagradu "Primetime Killer" za najbolju seriju.

Otkriveno zašto je odloženo emitovanje

Otkriveno zašto je odloženo emitovanje "Sablje"

U glavnim ulogama pojavljuju se Dragan Mićanović, Ljubomir Bandović, Milica Gojković, Lazar Tasić, Feđa Štukan, Jasna Đuričić, Miloš Timotijević, Sergej Trifunović, Zlatko Burić, Dubravka Kovjanić, Bojan Navojec i mnogi drugi. Autori i reditelji serije su Vladimir Tagić i Goran Stanković koji su ujedno i koscenaristi zajedno sa Dejanom Prćićem, Marjanom Alčevskim, Majom Pelević.

Serija je nastala u produkciji RTS, "This and That Productions" i Agitprop.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: