Izvor:
Ona
02.05.2024
16:39
Komentari:
0Ovih prazničnih dana ćete provesti dosta vremena u pripremi hrane, a crni luk je jedna od namirnica koja se najčešće koristi u kuhinji. Ipak, njegova priprema je nešto sa čime domaćice ne mogu da se izbore.
У било ком облику да га сијечете и користите за даљу обраду, требало да научите како да рукујете њим као професионалац. Искусни кувари дају савјете како да га сијечете и на који начин да спријечите оно чувено плакање.
Даска за сјечење је прва на листи. Оне спречавају да нож "склизне" и направи неки непотребан потез. Да бисте добили љепше парчиће лука, не треба напомињати да нож треба да буде изузетно оштар, а осим тога може да умањи сузе које ће вам се појавити. Исто тако, ношење рукавица на рукама ће спријечити да мирис црног лука остане на вама.
Прије него што планирате да га користите, оставите га у замрзивачу на 10 минута. Ниска температура ће успорити ензиме лука смањујући осјећај печења у очима. Можете покушати и са наочарима које ће заштитити ваше очи.
Како најбоље да очистите црни лук?
Најбржи начин је да главицу пресјечете на пола и користите прсте да га "ручно" ољуштите. Обје половине лука ставите под млаз воде и обавезно убрусом или памучном крпом уклоните вишак течности.
Било да га сијечете у коцкице или на шните, сасвим је прихватљиво да га одложите на даље чување. Најбоље да то буде у кесама за замрзивач или чинијама које немају чврст поклопац, већ савитљив. У боље опремљеним продавницама их можете купити и по неколико комада. Најбоље да их држите до недјељу дана у фрижидеру или замрзивачу и никако у херметички затвореној посуди јер ће се брже покварити.
Najnovije
Najčitanije
20
16
20
14
20
12
20
03
19
55
Trenutno na programu