Izvor:
Žena Blic
01.09.2025
19:27
Komentari:
0
Ako bilo koga sa ovih prostora pitate koji je sastavni dio zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar. Svaka domaćica ima svoju verziju ajvara. Neko voli blagi, neko začinjeni, neko dodaje netradicionalne začine, dok neko voli minimalizam i tradiciju.
Ipak, da iste pripremili dobar ajvar potrebno je da znate "male tajne" uz koji će biti savršeno ukusan.
Birati kvalitetne i zdrave paprike spljoštenog oblika, zato što se one najlakše i ispeku i oljušte. Neka su i skuplje, na kraju se – isplati, jer nećete dangubiti oko pečenja i ljuštenja - ništa teže, nego ljuštiti loše ispečenu papriku, dok vas čeka još na stotine njih.

Region
Teška nesreća na autoputu, stradala jedna osoba
Nikako ne kupujte mačku u džaku u vidu paprika uredno napakovanih i izloženih u najsjajnijem sjaju, u kutijama ili tek malo otvorenim džakovima – to na vrhu i okolo je lijepo i privlačno, ali vas unutra čekaju sitne, kvrgave, lomljenje, oštećene i često osušene paprike. Pa neka su i duplo jeftinije, na kraju izađu – duplo skuplje.
Osnovno pravilo je da paprika bude jako dobro ispečena sa obje strane, ako je pljosnata, ili sa svih strana, ako vam se zalomi okrugla, kvrgava i svakojaka. Što je bolje ispečena, bolje će se oljuštiti i ajvar će prije biti ukuvan.
Ovo je posebno preporučljivo ako vam se ipak zalome one – svakojake, vodite računa da ne izgore. Podesite temperaturu na 200 stepeni, u nekoliko navrata pritisnite papriku rukom ili viljuškom i kada počinje da biva mekana, smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Kultura
Dobio oštre kritike: Film sa Džulijom Roberts doživio fijasko
Onda kada paprika počne da menja boju, od svetlocrvene da prelazi u tamno bordo, isključite rernu i ostavite ih u njoj još neko vrijeme. Kada rerna više nije vruća, isipajte paprike u kese, vežite ih i pokrijte da se podpare. Ili ih sipajte u neki sud, prekrijte krpom i poklopite.
Ako ste papriku dobro ispekli, ako ste je spakovali kako je opisano, da se podpari, neće biti nikakvih problema da je lepo i lako oljuštite. Ne treba vam čak ni čanče s vodom, da povremeno operete ruke. Bolje uzmite čistu staru krpu, navlažite je i povremeno njom obrišite ruke. Ajvar će vam biti zahvalan.
Ovo je tradicionalni recept za ajvar, a dobićete 5 većih tegli, odnosno oko 5 kg ajvara. Biće vam potrebno oko 6 sati, a rezultat je ukusan ajvar koji će svi hvaliti.
10 kg rog paprike
3 kg plavog patlidžana
1 l suncokretovog ulja
5 čena bijelog luka
2 kašike šećera
4 - 5 kašika soli (po ukusu)

BiH
Šta su glavni zahtjevi prevoznika?
200 ml alkoholnog sirćeta
10 g konzervansa (opciono)
Paprike i patlidžan operite i osušite čistim peškirom. Paprike poređajte na pleh i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok koža paprike ne dobije boju i počne da se odvaja od mesa. Pečene paprike izvadite, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža poslije lakše odvoji od mesnatog dijela. Ostavite da se hladi oko pola sata. Patlidžane poređajte na lim za pečenje i stavite u rernu na 225°C i pecite 30 - 40 minuta, dok ne dobiju boju i omekšaju. Pečene patlidžane prebacite u činiju, prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade pola sata. Poslije hlađenja oljuštite sa kože i sjemenki. Očišćene paprike stavite u cediljku da se iscedi višak vode i ajvar bude gušći. Uradite isto sa patlidžanima.

Hronika
Haos na granici: Muškarac udario policajca, pa ga ugrizao
Stavite oko 600 ml suncokretovog ulja u veliku šerpu i ostavite da se ulje zagrije na umjerenoj vatri. U međuvremenu sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso ili ih isjeckajte u mašini za mljevenje. U zagrijano ulje stavite mljevene paprike i patlidžane i mješajte da ne zagori. Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno isjeckan bijeli luk i nastavite da miješate. U zavisnosti od količine sastojaka, biće potrebno kuvati i miješati ajvar oko 1,5 - 2,5 sata. Kad ajvar postane gust (trebaće mu otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promiješajte, a zatim dodajte so. U početku manje, a kasnije po potrebi dodajte još. Dodajte alkoholno sirće i ponovo promješajte, pa po želji dodajte konzervans i nastavite da mješate. Nakon 60 - 90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine. Uzmite malo kašikom na tanjir i probajte, opciono dodajte so ili šećer. Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrućim ajvarom, prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim ih spremite na tamno i hladno mesto, piše Žena Blic.
Najnovije
Najčitanije
23
05
22
56
22
52
22
41
22
35
Trenutno na programu