Izvor:
B92
14.09.2024
13:07
Britanski doktor Tim Spektor objasnio je zašto zamjena šećera medom neće značajno uticati na zdravlje zuba i nivo glukoze u krvi.
Према његовим ријечима, шећер не треба замијенити медом. Љекар је објаснио да је једина разлика између различитих врста шећера, меда и јаворовог сирупа - цијена.
Ови производи се уопштено сматрају безопасном алтернативом бијелом шећеру, али не помажу у заштити зуба од каријеса нити спречавају дијабетес.
Спектор наглашава да је молекул шећера идентичан и у обичном шећеру и у меду. Сваки од њих може узроковати скокове глукозе у крви.
Повећање концентрације глукозе у крви нормално је након јела, али драстичне флуктуације нивоа повећавају ризик од дијабетеса те болести срца и кардиоваскуларног система.
Љекар је додао да квалитетан мед помаже код кашља, али умјерена употреба шећера није "штетна".
Мушкарци не би требали конзумирати више од 36 грама додатог шећера дневно, а жене не би требале конзумирати више од 25 грама додатог шећера дневно.
Најпознатији природни шећери су сахароза, глукоза, фруктоза, лактоза и малтоза.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program
3:30
Crna guja (R)
serijski program
4:00
Pogledaj u sutra (R, 12+)
serijski program
5:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
5:30
Fitnes ( R)
serijski program