Large banner

Ovo povrće se smatra jednim od najzdravijih: Uvrstite ga u svoju ishranu

Izvor:

Krstarica

08.04.2025

12:16

Komentari:
Ово поврће се сматра једним од најздравијих: Уврстите га у своју исхрану

Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranljivijih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja, koja imaju moćna ljekovita svojstva.

Постоји много начина да се ова намирница конзумира у сировом или куваном облику. Већина више воли да кува кељ, више него да га једе као сирову намирницу, како би уклонили горчину овог поврћа.

Ово су здравствене предности кеља и зашто је добро да га уврстите у своју редовну исхрану у различитим облицима.

Помаже регулацији холестерола

Конзумација кеља поспјешује синтезу желудачне киселине у тијелу, помажући тако и регулисању нивоа холестерола. Помаже у првенцији разних кардиоваскуларних болести и добра је за здравље срца.

Болнице суочене са укидањем више од 100.000 радних мјеста

Болнице суочене са укидањем више од 100.000 радних мјеста

Помаже очувању здравља костију

Кељ је богат извор калцијума, фосфора и витамина К. Помаже у побољшању густине костију и смањује ризик од остеопорозе и прелома.

Ризница минерала

Кељ је богат есенцијалним минералима попут калијума и магнезијума. Док калијум помаже у смањењу ризика од срчаних болести и управља крвним притиском, магнезијум помаже у заштити тијела од дијабетеса типа 2.

Помаже очувању здравља очију

Кељ помаже у побољшању здравља очију и у заштити очију од штетних УВ зрака. Богат је каротеноидима, укључујући зеаксантин и лутеин који помажу у побољшању вида.

Лимун настао укрштањем двије воћке - знате ли које?

Лимун настао укрштањем двије воћке - знате ли које?

Богат је антиоксидансима

Кељ је богат антиоксидансима попут витамина Ц и бета каротена. Они помажу у сузбијању оксидативне штете коју наносе слободни радикали у телу, што може да повећа ризик од рака и убрза процес старења.

Podijeli:

Large banner