Ukrasili i rijeku i grad

Labudovi krase Trebišnjicu

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2024. 19:30

Dok grandiozno plove Trebišnjicom rado zastanu i poziraju pred svakim objektivom. Ni naš im nije smetao.

Ne tako davno labudovi su iz beogradskog Zološkog vrta stigli u grad podno Leotara. Brzo su se prilagodili i srodili sa Trebišnjicom.

Prije godinu i po dana u Trebinje su stigla dva para labudova. Danas Trebišnjicom plovi njih desetak. Cilj je cijelo jato, oko 30.

Ukrasili su i rijeku i grad. Potvrđuju to i iz lokalne Turističke organizacije i kažu da su labudovi na skoro svakoj slici bisera na jugu.

"Skoro pa svakodnevno dobijamo fotografije u naše inbokse koje govore kako su labudovi prelijepi, šalju svoje fotografije mi ih objavljujemo. Definitivno to je lijep detalj, labudovi kao lijepa životinja dodatno su oplemenili cijeli prostor i dio rijeke Trebišnjice u centru grada", rekao je Nikola Kokić, portparol TO Trebinje.

Većina Trebinjaca ali i njihovi gosti vode računa o ovim ljepotanima ipak najviše pažnje im posvećuju ljudi iz Centra za održivi razvoji i ekologiju. Aleksandar Vukanović kaže da ove ptice na jugu Srpske za sada uživaju.

"Očigledno da i ova klima i sama rijeka Trebišnjica gode im kao i biljni i životinjski svijet rijeke i priobalja, tako da su od prvog dana oni baš sve dobro prihvatili", rekao je Aleksandar Vukanović iz Centra za održivi razvoj i ekologiju Trebinje.

Labudovi traže sigurnost pa noći provode na mirnijim dijelovima rijeke, dan je rezervisan za grad. Najveća opasnost vlada od pasa ali i neodgovornih pojedinaca.

"Isto tako je primjećeno na par mjesta da je neko pokušavao da povrijedi same ptice i onda bih stvarno iskoristio ovu priliku da apelujemo na sve naše sugrađane da se prema ovako divnim životinjama i ophodimo na jedan primjeren i dostojanstven način", dodao je Vukanović.

Labudovi su ptice selice. Ako im na jugu ne bude prijatno lako mogu raširiti krila i otići na neko za njih ljepše mjesto.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: