Slavica Radovanović

Razorni zemljotres prijeti Balkanu: ''Desiće se u tački koja se jedina nije tresla''

  • Izvor: Telegraf
  • 14.10.2024. 12:53

Niz jačih zemljotresa pogodili su teritoriju Srbije u prethodnih nekoliko dana. Njima su se priključili i zemljotresi iz regiona.

Samo u prethodnih pet dana registrovani su zemljotresi jačine više od 3,5 Rihtera koji su pogodili Rumuniju (4,2), Kruševac (3,9), Zadar (2,4), a kao kruna juče se u toku dana dva puta zatreslo u Vranju (3,7 i 3,9 Rihtera).

Poskupljuje gorivo u Srpskoj

Poskupljuje gorivo u Srpskoj

Pojačana seizmološka aktivnost započela je početkom ove godine kada se treslo u Mladenovcu, Donjem Milanovcu i Lazarecu, a jači potresi u toku godine pogodili BiH, Hrvatsku i Crnu Goru, koja je u aprilu ove godine imala ozbiljne probleme zbog zemljotresa.

Čuveni seizmolog Slavica Radovanović, objasnila je da pojačana seizmička aktivnost treba da se shvati kao upozorenje.

"Očigledno je svima, pa i seizmolozima, da se podiže seizmička aktivnost u našem regionu. Nakon niza godina, koji su prošli bez jačih potresa, na teritoriji Srbije su počeli da se dešavaju zemljotresi koji su jači od tri stepena. Od Vranja, Kruševca, Paraćina, Svrljiga, kad se sjetite Mladenovca i drugih potresa koji su se dogodili u prethodnih godinu dana, postaje jasno da se sprema jači potres“, kaže ona za Telegraf.

Dačić: Uhapšenog pripadnika OVK identifikovala porodica koju je mučio

Dačić: Uhapšenog pripadnika OVK identifikovala porodica koju je mučio

Dodaje da, prema jednoj teoriji, koju potkrepljuje razorni zemljotres iz Crne Gore 1979. godine, više područja sa povećanom aktivnošću i zemljotresima koji se kreću iznad tri stepena, dovešće do jačeg zemljotresa, koji u Srbiji ne mogu biti strašni kao oni u svijetu, ali su svakako razorni. 

"Taj zemljotres desiće se u tački koja se jedina nije tresla. Trebalo bi istražiti gdje će se to desiti. Ne možemo da znamo kada, ali mogli bismo da provjerimo gdje i da tu oblast pripremimo. Iz mog iskustva, to će se desiti ili u Srbiji ili u pograničnim dijelovima susjednih država koje se graniče sa nama“, rekla je ona.

Ističe da nas iskustvo navodi na zaključak da će to biti u narednih godinu dana.

"Kada je 15. aprila 1979. godine zemljotres jačine sedam stepeni po Rihterovoj skali pogodio Crnu Goru i odnio više od 100 života, godinu dana ranije počela je zemlja ovako da se trese. To nas navodi na pretpostavku da će se sljedeći razorni zemljotres desiti u narednih godinu dana. Znaćemo da smo ušli u završnu fazu kada se bude pojavio zemljotres jačine od 4 ili čak 4,5 stepeni po Rihteru“, dodala je ona.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: