Redit

Da li je ovo obećana zemlja: Plate visoke, a standard prihvatljiv

  • Izvor: Večernji.hr
  • 19.10.2024. 15:33

Život u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori... često je izazovan, posebno za samce koji se suočavaju s visokom cijenom života.

Jedan od njih, mladić koji radi kao analitičar podataka, podijelio je svoje frustracije na Reditu, ističući kako njegova plata od 1.400 evra (2.800 KM) mjesečno ne pokriva troškove života kakav želi. Nakon što odbije stanarinu i režije, ostaje mu vrlo malo novca za druge životne potrebe.

Poznati influenser Kabi Lejm uz pjesmu bh. pjevača nasmijao svijet

Poznati influenser Kabi Lejm uz pjesmu bh. pjevača nasmijao svijet

"Nezadovoljan sam standardom u Hrvatskoj i htio bih otići u inostranstvo neko vrijeme. Takođe, cijeli život sam u Zagrebu i volio bih promijeniti okolinu dok sam još mlad", napisao je.

Zatražio je potom savjet od korisnika Redita koji žive u inostranstvu.

Jedan od komentatora, pomalo iznenađujuće, savjetovao mu je da preseli u Rumuniju.

"Prijatelj radi isti posao kao ti, samo s engleskim jezikom. Ima gotovo 2.000 evra (4.000 KM) neto plate i šef mu je rekao da mu treba povećati platu barem 20 posto jer je valjda ispod tržišne", napisao je jedan korisnik, prenosi "Večernji".

Novak Đoković: Srce mi se slama

Novak Đoković: Srce mi se slama

Nizali su se i drugi komentari. Mnogi mu poručuju da ode u Holandiju.

"Holandija je super što se tiče posla, plus fora s poreskim olakšicama za strance prvih pet godina. Nažalost, velika nekretninska kriza te je stan jako teško pronaći. Nije nemoguće, ali izrazito teško", pišu.

"Kad sam krenula raditi, dobila sam neku početnu platu (za IT sektor) koja je skoro duplo veća nego što se nudi u Hrvatskoj kad pogledam oglase. Živim s dečkom i dijelimo troškove i nije jeftino, ali život u dvoje je toliko bolji od života samca što se tiče troškova", iskustvo je još jedne korisnice Redita.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: