Juče ujutro

ATV u Srpcu nakon jakog nevremena: ''Vihor nosio sve pred sobom''

  • Izvor: ATV
  • 13.06.2024. 07:35

U ranim jutarnjim časovima u naselju Glamočani u opštini Srbac dogodilo se strašno nevrijeme. Pijavica je nosila krovove sa kuća, a najviše je oštetila osnovnu školu Dositej Obradović u ovom mjestu.

Mještani Glamočana, pokraj Srpca, dodaju da je oluja bila toliko intenzivna i jaka da nisu mogli ništa poduzeti. Nebo se smračilo u svega nekoliko minuta. Prvo je počeo jak pljusak nakon čega se formirala pijavica. Boško Drinić i njegov komšija, Petar Gvero iz Glamočana, kažu, oluja je trajala svega deset minuta i iza sebe je ostavila pustoš. Dodaju, djelovala je i protivgradna zaštita, ali oluja je bila toliko jaka da ni to nije pomoglo.

„To je bilo neopisivo, crijepovi, krov je pucao, padalo.. Takav prizor nisam doživio sa svojih 30 godina. teško je, ali živi smo, zdravi smo, dalje ćemo nastaviti kako možemo. Jednostavno se tako desilo, šta mi sada tu možemo“, priča nam Boško Drinić iz Srpca.

„Djeca su se probudila jutros, u strahu. Potrgalo je sve, ne znam šta bih rekao, nemam komentara“, kazao je Petar Gvero iz Srpca.

Par kilometara dalje, u selu Bardača, slična situacija.  Pijavica je takođe odnijela krovove sa kuća zbog čega je pojedinim mještanima oluja poplavila domaćinstva. 

„To je bila strahota ništa se nije vidjelo, ovdje je bio najveći udar. Neki vihor je bio koji je sve digao, odavde je nosio elemente. Meni dimnjak skinulo, dimnjak koji je bio od betona, znate kakav je bio, strašno“, izjavio je Dragutin Janjić iz Srpca.

„Komplet selo, nema kuće objekta da nije oštećeno, da nije raskriveno, žita su uništena, kukuruz isto, sve što se moglo uništiti, uništeno je“, kaže Goran Maksimović iz Srpca.

U oluji je najviše nastradala Osnovna škola „Dositej Obradović“ u mjestu Glamočani. Nastava je obustavljena do daljeg, a trenutno se sanira uništen krov na objektu. 

„Moje kolege i ja, kao i tehničko osoblje, nešto poslije 6.15 časova smo došli u školu, zatekli smo ove kadrove, jedna trećina škole je otkrivena, porazbijani su prozori, drveće u dvorištu je polomljeno, sa susjednih  krovova su dolazili crijepovi, drveće i sve ostalo“, rekla je Silvana Sekulić, direktorica Osnovne škole „Dositej Obradović“.

Na terenu je i načelnik opštine Srbac. Priča - opština će poduzeti sve neophodne mjere kako bi pomogli mještanima čiji su objekti oštećeni. 

„Mi smo još u fazi početnog snimanja stanja u odnosu na takve potrebe, ako se bude pokazalo za potrebno, spremni smo reagovati i u tom smislu, ali se već u jednom slučaju radi na tome da se pomoćna zgrada stavi u funkciju da bi porodica imala gdje da se smjesti dok se porodična kuća ne dovede u adekvatnu fazu. Sve ono što bude potrebno i ostvarivo biće i realizovano“, rekao je za ATV Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Slično nevrijeme na istom mjestu dogodilo se i prije 7 godina ali nešto slabijeg intenziteta. Mještani sela Bajinci, Glamočani, Bardača i drugih dijelova Srpca tada su takođe popravljali oštećene objekte. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: