"Dani Srpske u Srbiji"

Cicović: Boriti se za očuvanje identiteta i razvijati ekonomiju

  • Izvor: SRNA
  • 21.09.2024. 21:45

Osnovni zadatak Republike Srpske i Srbije je borba za očuvanje identiteta srpskog naroda, ali je potrebno raditi i na ekonomiji, sve u funkciji jačanja ukupnih odnosa, istakao je šef Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Cicović je u Kraljevu, gdje se u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" sastao sa gradonačelnikom Predragom Terzićem, naveo da su Republika Srpska i Srbija izložene velikim pritiscima i pred velikim su iskušenjima zbog čega je 8. juna u Beogradu održan Svesrpski sabor.

U skladu sa onim što je definisano u donesenoj deklaraciji na Saboru, kako je rekao, opredijelili su se da ove godine osnovna poruka ove manifestacije bude jedinstvo i sabornost.

Cicović je poručio da je važno da srpski narod u ovom trenutku bude jedinstven, jer samo takav može dati pravi odgovor na sve izazove i iskušenja pred kojima se nalazi.

Višković: U Vlasenici realizovani brojni projekti uz pomoć republičke vlasti

Višković: U Vlasenici realizovani brojni projekti uz pomoć republičke vlasti

"Srpska i Srbija imaju odlične odnose, nikad bolje. Ti odnosi su rezultat, prije svega, činjenice što su dva rukovodstva - Srpske i Srbije, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem, na vrijeme prepoznala sva iskušenja i razumjela da svi zajedno moramo da radimo na opstanku i očuvanju našeg identiteta na ovim prostorima", rekao je Cicović.

On je podsjetio da Republika Srpska i Srbija zajedno rade na obilježavanju značajnih datuma iz srpske istorije, na uspostavljanju kulture sjećanja, jer su svjesne da ukoliko se ne bude poštovala prošlost i ako se srpski narod ne bude sjećao svih svojih stradalnika koji su ugradili život u temelje iz Srpske i Srbije, u identitetske temelje naroda, onda neće znati na najbolji način ni definisati budućnost.

"Naš narod je uvijek znao da poštuje našu prošlost na obilježavanju Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave. Nemamo se čega stidjeti, naša trobojka je uvijek bila na čelu pravde, na čelu borbe za univerzalne vrijednosti, prije svega za slobodu", istakao je Cicović.

"Stanivukoviću, vrati naše pare'': Postavljen pa skinut natpis kod terena FK Budućnost

On je podsjetio da će u 12 gradova u širom Srbije do 26. septembra biti predstavljena cijela Republika Srpska od Trebinja do Prijedora, Banjaluke, Bijeljine...

Osim kulture i umjetnosti, u programima koji će biti predstavljeni predviđeni su susreti i delegacija Republike Srpske i gradova Srbije, 24. septembra u Novom Sadu biće i susret privrednika Srpske i Srbije, prehrambenih proizvođača sa trgovinskim lancima u Srbiji, kako bi roba iz Srpske bila prisutna na tržištu Srbije.

Prema njegovim riječima, biće predstavljen i investicioni potencijali Republike Srpske.

Amidžić: Banjaluka se nalazi u finansijskom kolapsu, pedagozi objašnjavali saobraćaj

Amidžić: Banjaluka se nalazi u finansijskom kolapsu, pedagozi objašnjavali saobraćaj

On je zahvalio gradonačelniku Kraljeva za podršku realizaciji manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" i saradnju u svim oblastima, te istakao da Kraljevo ima uspješnu saradnju sa mnogim opštinama i gradovima iz Republike Srpske.

Gradonačelnik Kraljeva Terzić rekao je da ne postoji razlika između Srbina iz Banjaluke, Subotice, Vukovara, Kumanova...

On je podsjetio da se nerijetko ispred naziva Srbin stavlja pridjev bosanski, kosovski ili neki drugi, ali da su to sve Srbi bez obzira gdje su rođeni i odakle vode porijeklo.

"Rijeka Drina danas jeste granica, ali ona predstavlja kičmu srpskog naroda, stožer koji ne razdvaja nego povezuje. Svi mi Srbi treba da budemo jedni i jedinstveni", rekao je Terzić.

Još jedna saobraćajka u Banjaluci: U kružnom toku oboren motociklista

Još jedna saobraćajka u Banjaluci: U kružnom toku oboren motociklista

Terzić je napomenuo da Srbe povezuje jedna zastava, ali na prvom mjestu identitet, odnosno to što su Srbi.

On je rekao da treba razvijati identitet, koji se najprije stvara kroz srpski jezik, nacionalnu istoriju, te da treba učiti iz istih knjiga.

Terzić je rekao da treba njegovati kulturu sjećanja, sjećati se žrtava iz Prebilovaca, Like, Korduna, ali i Kragujevca, Kraljeva, Šapca..., jer tu su stradali ljudi samo zato što su Srbi.

"Zato mi moramo da budemo jedinstveni", rekao je Terzić.

''Republička inspekcija nikada nije kontrolisala radove na rekonstrukciji trga u Istočnoj Ilidži''

''Republička inspekcija nikada nije kontrolisala radove na rekonstrukciji trga u Istočnoj Ilidži''

On je naveo da Kraljevo sarađuje dobro sa Srbima sa druge strane Drine, te da su u junu potpisani sporazumi o saradnji u oblasti sporta, kulture sa predstavnicima iz Novog Goražda, te da sarađuje i sa gradom Trebinje, opštinom Rudo, ali i sa Oštrom Lukom.

Pomoćnik gradonačelnika za kulturu Kraljeva Miloš Milišić podsjetio je na saradnju iz oblasti kulture između grada Kraljeva i ustanova kulture u Republici Srpskoj.

Milišić je rekao da Narodna biblioteka Kraljeva "Stefan Prvovenčani" ima saradnju sa Univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske iz Banjaluke, a izdavačka djelatnost u Kraljevu često otvara vrata za pjesnike i autore iz Republike Srpske.

Pravio ''cirkus'' da bi se dokopao fotelje: Kako je Stanivuković blokirao Banjaluku?

Pravio ''cirkus'' da bi se dokopao fotelje: Kako je Stanivuković blokirao Banjaluku?

Narodni muzej iz Kraljeva, dodao je on, dobru saradnju ima i sa Muzejom iz Trebinja, koji je u Kraljevu imao izložbu o Jovanu Dučiću, a to je uzvraćeno izložbom o kraljici Jeleni Anžujskoj.

Milišić je rekao i da svaki treći ili četvrti pjesnik dobitnik najuglednije pjesničke nagrade u Srbiji je ili iz Republike Srpske ili porijeklom iz Srpske, kao što su Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo i drugi.

U Kraljevačkom pozorištu večeras će etno-grupa "Trag" iz Banjaluke održati koncert, kada će nastupiti vokali Valentina Milekić Kovačić (umjetnički rukovodilac), Vesna Drašković, Tanja Vrančić i Hilda Hrekes.

Pratite nas i putem Vibera