Direktor Kancelarije Vlade Srbije

Gujon objavio mapu 81 etnički motivisanog fizičkog napada na Srbe

  • 27.10.2024. 15:00

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je od dolaska premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija na vlast zabilježen 81 etnički motivisan fizički napad na Srbe na Kosovu i Metohiji i objavio mapu napada.

- Napadi uključuju fizičke napade, ubode nožem, ranjavanja iz vatrenog oružja, policijsku brutalnost i otmice - objavio je Gujon na društvenoj mreži Iks povodom najnovijih napada na Srbe na sjeveru Kosova i Metohije.

On je naveo da su od 81 napada na Srbe, 45 izvršili kosovski Albanci, a 35 takozvana kosovska policija, kao i da nijedan od tih napada nije imao sudski epilog.

Ukazavši na najnoviji napad kada je takozvana kosovska policija pretukla Srbina na sjeveru Kosovske Mitrovice, Gujon je istakao da je to razlog što je njegova kancelarija napravila mapu svih fizičkih napada na Srbe i policijskih brutalnosti u južnoj srpskoj pokrajini od kada je Kurti preuzeo vlast.

Mjesta policijskog nasilja nad Srbima označena su na mapi plavom bojom i na karti je uočljivo da je policijsko nasilje skoncentrisano na sjeveru.

- Trenutno se na severu Kosova i Metohije vodi intenzivna kampanja nasilja i proterivanja preostalog srpskog stanovništva pod izgovorom uvođenja reda i zakona. Cilj ovih akcija je suzbijanje srpskog faktora na severu Kosova i tiho proterivanje Srba iz pokrajine - naveo je Gujon.

Miloša Subotića iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice pretukli su u noći između petka i subote pripadnici takozvane kosovske policije u policijskoj stanici u tom gradu.

On je izjavio da je brutalno pretučen, a da mu nije rečeno zbog čega je priveden.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: